KRUCHE CIASTO Z CZERWONYMI JABŁKAMI

05.08.2012
data:post.title
Czas zerwać wczesne jabłka a wprawdzie one już same spadają ,smaczne ,soczyste i pachnące latem a co mnie zdziwiło to to że do samego ogryzka są czerwone.Pomyślałam sobie że na ciasto idealnie będą się nadawać.


                                                                   SKŁADNIKI:
  • 1 kg jabłek
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 3 szklanka mąki
  • 1/5 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

                                                                 KRUSZONKA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru
                                                           PRZYGOTOWANIE :

Składniki na ciasto zagnieść,blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto kruche.Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki bez szypułek,poukładać na cieście.Składniki na kruszonkę zagnieść i pokruszyć na jabłka.Całość posypuję odrobiną cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150-160 *  C około 40 min.
Ciasto jest  bardzo pyszne  i szybkie w wykonaniu.
Polecam.



7 komentarzy

  1. Mm, wygląda wspaniale! Uwielbiam ciasta z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jabłek w tym roku mnóstwo. W takim cieście muszą smakować pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne jablka ;) zapieczone wyglądają jak rabarbar;D takie czerwoniutkie.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jabłka już tak mają w swojej historii, że kuszą, a te czerwone są niesamowite - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń