Jest to mieszanka pomidorów, papryki i cukinii. Wprawdzie proporcje są dowolne ale ja proponuje przewagę pomidorów.
- 3 kg pomidorów
- 2 kg cukinii
- 1 kg czerwonej papryki (można dodać kolorową)
- sól, około 2-3 łyżki na tą porcję ( leczo nie powinno być za słone )
Wrzucić do miski i zasypać 2 łyżkami soli. Pozostawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie napełniamy warzywami czyste słoiki i dobrze zakręcamy.
W dużym garnku ułożyć słoiki, zalać wodą do nakrętki i gotować pod przykryciem 15 minut. Czas gotowania liczę od wrzenia wody.
Warzywa w słoiku są idealne jako główny składnik do lecza, idealny na zimę .
Bardzo proste w przygotowaniu a takie smaczne.
Polecam.
Zimą jak znalazł, kiedy ceny warzyw są kosmiczne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie przetwory. Potem tylko otworzyć słoik i cieszyć się letnimi smakołykami. ;)
OdpowiedzUsuńMoja mamusia zawsze zamyka leczo w słoiczki, a potem dokarmia mnie biedną studentkę ;) hehe
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
super pomysł, też to zrobię
OdpowiedzUsuń