WARZYWNE LECZO DO SŁOIKA

28 sie 2012
data:post.title
Podam mój prosty sposób na warzywne leczo do słoika, które stanowi idealny składnik do lecza kiedy to zawitają zimowe dni.
Jest to mieszanka pomidorów, papryki i cukinii. Wprawdzie proporcje są dowolne ale ja proponuje przewagę pomidorów.


                                                              SKŁADNIKI:
  • 3 kg  pomidorów
  • 2 kg cukinii
  • 1 kg czerwonej papryki (można dodać kolorową)
  • sól, około 2-3 łyżki na tą porcję ( leczo nie powinno być za słone )
                                                         PRZYGOTOWANIE :
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię obrać, usunąć miękką część z ziarnkami następnie wszystko pokroić w dowolnej wielkości kostkę.
Wrzucić  do miski i zasypać 2 łyżkami soli. Pozostawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie napełniamy warzywami  czyste słoiki i dobrze zakręcamy.
W dużym garnku ułożyć słoiki, zalać wodą do nakrętki i gotować pod przykryciem 15 minut. Czas gotowania liczę od wrzenia wody.
Warzywa w słoiku są idealne jako główny składnik do lecza, idealny na zimę .
Bardzo proste w przygotowaniu a takie smaczne.
Polecam.



4 komentarze

  1. Zimą jak znalazł, kiedy ceny warzyw są kosmiczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie przetwory. Potem tylko otworzyć słoik i cieszyć się letnimi smakołykami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mamusia zawsze zamyka leczo w słoiczki, a potem dokarmia mnie biedną studentkę ;) hehe

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń