SKŁADNIKI:
- 1 duża rybka(u mnie leszcz) lub kilka dowolnych filetów
- czosnek 2-3 ząbki
- pęczek natki pietruszki
- sól,pieprz
- trochę pokrojonego koperku i kolendry
- sok z jednej cytryny
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia 2-3 łyżki
Rybę opłukać,pokroić na kawałki,przyprawić solą,pieprzem,przyprawą do ryb oraz obtoczyć w pokrojonych ziołach.
Na patelni podgrzać oliwę,dodać zmiażdżony czosnek i chwilkę podsmażyć.
Włożyć kawałki ryby i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut z każdej trony(ja podlałam odrobiną wody).
Po tym czasie sprawdzamy czy rybka już się upiekła a jak nie to wydłużamy czas pieczenia.
Gdy ryba jest już prawie gotowa,wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i posypujemy resztą pokrojonych ziół.Dusimy jeszcze kilka minut(zioła dajemy również pod koniec pieczenia aby zachowały ładny kolor).
Smacznego.
Oj już nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłem leszcza :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie zioła w połączeniu z rybą są znakomite i ja również uwielbiam je stosować. Muszę przyznać, że jak dla mnie doskonale sprawdza się również przepis na łososia pieczonego https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-zapiekany-z-pistacjowa-kruszonka-z-paprykowymi-chipsami-i-salsa/ którego ja uwielbiam przyrządzać.
OdpowiedzUsuń