RYBA PACHNĄCA ZIOŁAMI

08.08.2012
data:post.title
Ryba z dodatkiem świeżych ziół jest pyszna,bardzo ją lubię i często przygotowuję.Świetnie smakuje podana na tarasie ze świeżym pieczywem.


                                                                 SKŁADNIKI:
  • 1 duża  rybka(u mnie leszcz) lub kilka dowolnych filetów
  • czosnek 2-3 ząbki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • trochę pokrojonego koperku i kolendry
  • sok z jednej cytryny
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia 2-3 łyżki 
                                            PRZYGOTOWANIE:

Rybę opłukać,pokroić na kawałki,przyprawić solą,pieprzem,przyprawą do ryb oraz obtoczyć w pokrojonych ziołach.
Na patelni podgrzać oliwę,dodać zmiażdżony czosnek i chwilkę podsmażyć.
Włożyć kawałki ryby i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut z każdej trony(ja podlałam odrobiną wody).
Po tym czasie sprawdzamy czy rybka już się upiekła a jak nie to wydłużamy czas pieczenia.
Gdy ryba jest już prawie gotowa,wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i posypujemy resztą pokrojonych ziół.Dusimy jeszcze kilka minut(zioła dajemy również pod koniec pieczenia aby zachowały ładny kolor).
Smacznego.



1 komentarz

  1. Oj już nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłem leszcza :)

    OdpowiedzUsuń