SOCZYSTY ŁOSOŚ Z KASZĄ GRYCZANĄ

25 lis 2012
data:post.title
Postanowiłam wypróbować przepis na łososia z kaszą gryczaną z dodatkiem pieczonej gruszki. Połączenie gruszki, miodu i łososia wydało mi się być bardzo ciekawe więc zrobiłam to danie i muszę stwierdzić że to idealnie zgrane smaki. Łosoś doprawiony cytryną na kaszy gryczanej z ogórkiem a na wierzchu pieczona gruszka w miodzie, polane lekkim sosem koperkowym. Pycha!


                                                                 SKŁADNIKI: 
  • 250-500 g świeżego łososia 
  • 2 torebki kaszy gryczanej ugotowanej
  • 1 cytryna
  • 30 g musztardy
  • 50 g miodu
  • 1 gruszka
  • 150 g sera twarogowego
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Łososia opłukać w wodzie, odciąć skórę z ryby, pociąć na mniejsze kawałki. Posypujemy łososia pieprzem, solą, skrapiamy oliwą i odrobiną soku z cytryny. Przekładamy kawałki ryby na papier do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60-100 *C, na około 30 minut.
  2. Na małą patelnię wlewamy 1 łyżeczkę miodu, do tego dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, ponownie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje.
  3. Do miski z ugotowaną kaszą wrzucamy pokrojony ogórek w kostkę, przeciśnięty czosnek, pokruszony  twaróg, 1-2 łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz 1-2 łyżki oliwy. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę miodu.
  4.  Koperek,1 łyżkę miodu,1 łyżeczkę musztardy,1 łyżeczkę soku z cytryny,1 łyżkę oliwy i 3 łyżki wody, miksujemy blenderem na gładki sos.
  5. Na środku talerza układamy sałatkę a kaszy gryczanej, na to kawałek łososia i pieczoną gruszkę. Polewamy danie sosem koperkowym.
Smacznego!


13 komentarzy

  1. pięknie wygląda!
    i na pewno pysznie smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. też ostatnio całkiem przypadkowo odkryłam połączenie łososia z ogórkiem ;)
    doskonale się sprawdza

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia, pięknie go podałaś!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój M by cię na rękach nosił za takiego wspaniałego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam łososia, a Twój wygląda pysznie, przyznam, że czasami też testuję lidlowskie przepisy, w tym tygodniu będzie szyneczka Okrasy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super danie, smakowało na pewno rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję przepis! Uwielbiam łososia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie. Łosoś wygląda bardzo smacznie i ja również chętnie wypróbuję ten przepis. Jestem bardzo ciekawa tego smaku połączenia łososia z gruszką i miodem, ale czuję, że będzie pysznie. Pozdrawiam serdecznie :) http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedna ryba a tyle możliwości! W sieci można znaleźć masę przepisów na to jak podać łososia. Świeżego czy wędzonego. Zobaczcie ten przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/terrina-z-wedzonego-lososia-mowi-z-potem-i-szalotka/ myślę że to jedna z lepszych propozycji na wykorzystanie łososia wędzonego. I tak niewiele składników potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń