TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO

01.06.2014
data:post.title
Uwielbiam truskawki i uwielbiam serniki na zimno.Właśnie takie połączenie sera i truskawek jest pyszne. Wprawdzie sezon truskawkowy w pełni więc trzeba wykorzystać te pyszne owoce na maksa.Serniczek wyszedł bardzo pyszny,lekki i nie słodki, taki jak lubię. Myślę że może sobie na niego pozwolić osoba będąca na  diecie. Polecam mój rewelacyjny przepis.

                                                                   SKŁADNIKI : na tortownicę 

  • 1 kg sera wiaderkowego ,użyłam Pilos z Lidla
  • 2 cukry waniliowe 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki żelatyny ,namoczone w 3/4 szklanki gorącej wody (możemy je namoczyć osobno,w trzech naczyniach,każdą w 1/4 szklanki wody)
  • 1 galaretka truskawkowa,rozpuszczona w szklance gorącej wody
  • 60-70 dkg truskawek
  • 1 (150-200 g ) opakowanie ciastek owsianych
  • 2 łyżki masła 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

  1. Białka ubijamy w dużej misce na sztywno,powoli wsypujemy 3/4 szklanki cukru i cukry waniliowe,ciągle ubijamy,następnie wlewamy żółtka i dalej ubijając dodajemy ser.Masę serową dzielimy na dwie porcje,jedną troszkę większą i drugą troszkę mniejsza do której dodamy truskawki.
  2. Truskawki oczyszczamy,myjemy i mielimy z pozostałym cukrem blenderem,truskawki dzielimy na dwie porcje,jedną dodajemy do mniejszej porcji masy serowej i dokładnie mieszamy.
  3. Ciastka kruszymy i ubijamy tłuczkiem z masłem,aż składniki się połączą.Tortownicę wykładamy folią spożywczą,na dno rozkładamy masę z ciastek,dokładnie ją wyrównujemy i dociskamy.
  4. Do pierwszej masy serowej wlewamy 1 łyżkę żelatyny namoczoną w 1/4 szklanki wody,dokładnie mieszamy i wylewamy ser do przygotowanej tortownicy.Odkładamy do lodówki na 30-40 minut.Ja włożyłam sernik do zamrażarki na 15 minut,ser szybciej zastyga i zyskujemy więcej czasu.
  5. Do drugiej masy serowo-truskawkowej dodajemy również  łyżkę rozrobionej żelatyny,mieszamy,następnie wylewamy na zastygnięta już  masę serową,odkładamy do zamrażarki na 15 minut.
  6. Pozostałe,zmielone truskawki mieszamy z galaretką i jedną łyżką żelatyny namoczoną w 1/4 szklanki wody.
  7. Masę truskawkową wylewamy na zastygniętą masę serowo-truskawkową.
  8. Wszystko chłodzimy aż sernik zastygnie,najlepiej zostawić go na noc w lodówce.
  9. Sernik dekorujemy kawałkami truskawek i listkami mięty.Podajemy schłodzony.Ciasto jest bardzo pyszne,życzę smacznego.




Milion smaków truskawek

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

8 komentarzy

  1. To ja poproszę kawałek, ten twarożek z Lidla sprawdza się również do serników na zimno, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzinka uwielbia takie serniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie:) chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie sezonowe pyszności, wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie:) cudne, soczyste kolorki:) nic tylko zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Istna truskawkowa rozkosz :)) wygląda pięknie :))

    OdpowiedzUsuń