Dla moich dzieci to jedno z ulubionych dań, dodatek warzyw komponujemy według uznania. Polecam
SKŁADNIKI :
- 200 g makaronu kokardki lub świderki, ugotowanego al dente
- 6 pałek z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 150 g pokrojonej dyni w kostkę ( bez skórki )
- duża garść liści jarmużu bez zdrewniałych łodyg
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz do smaku
DODATKOWO :
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30 % (lub mleka leżeli liczymy kalorie )
- 100 g żółtego, tartego sera lub parmezanu
- sól, pieprz do smaku
W miseczce mieszamy jajka ze śmietanką i serem, doprawiamy do smaku.
PRZYGOTOWANIE :
- Pałki kurczaka doprawiamy przyprawami i pieczemy na patelni lub piekarniku do miękkości.
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni podpiekamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone warzywa ( paprykę, dynię, cukinię, jarmuż ) wlewamy odrobinę wody i chwilkę prużymy. Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem przekładamy makaron z warzywami.
- Układamy w nim upieczone udka i zalewamy sosem jajecznym. Zapiekamy około 20 minut aż jajka się zsiądą a ser zapiecze.
- Posypujemy po wierzchu parmezanem.
- Zapiekankę podajemy ciepłą zanim całkowicie się zsiądzie. Można polać ją ketchupem.
- Smacznego
Uwagi; Zdjęcie robiłam przed zapiekaniem aby wyglądało bardziej efektownie i było widać co zawiera w środku. Zapiekanka jest pyszna również na zimno, po zastygnięciu kroję ją na kawałki, przekładam do pojemników i odgrzewamy w razie konieczności.
Prześlij komentarz