KOKTAJL Z JARMUŻU , BANANA , MALIN I CHIA

24.10.2015
data:post.title
Warto co jakiś czas przygotowac sobie treściwy, zdrowy koktajl, zamiast posiłku. Lekki, bez cukru i smaczny. Jarmuż sam, bez dodatków nie jest lubiany jednak z owocami i w koktajlu jest pyszny.
Duża dawka chlorofilu z zielonych warzyw oraz nasiona chia świetnie oczyszczą organizm, dotlenią krew, dodadzą energii i zadziałają pobudzająco. Do przygotowana koktajlu dodajmy ulubione owoce, wodę, sok lub kefir.


                                                         SKŁADNIKI : na dwie duże szklanki
  • 400 ml kefiru
  • 2 banany
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 szklanka malin ( użyłam mrożonych )
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka liści jarmużu 
                                                       PRZYGOTOWANIE : 

Liście jarmużu przekładamy do naczynia blendera, wlewamy sok z pomarańczy i mniejszą części kefiru, blendujemy na papkę. Przelewamy koktajl do miseczki, dodajemy nasiona chia, mieszamy i czekamy około 1 godziny aż napęcznieje.
Banany, obieramy, odcinamy końcówki, przekładamy do naczynia blendera oraz obraną brzoskwinię i resztę kefiru, mielimy. Maliny również mielimy ale same.
Do pucharków, szklanek nakładamy porcję jarmużu, rozlewamy mix bananowy a na wierzch maliny. Dekorujemy ozdobnie według uznania. Koktajl podajemy schłodzony. Można go przechowywać w lodówce około 2-3 dni. Smacznego.


1 komentarz