KACZKA PO PEKIŃSKU PIECZONA Z GRUSZKAMI

05.10.2015
data:post.title
Słynna kaczka po pekińsku stanowi najbardziej przystępną dla smakoszy z całego świata potrawę kuchni chińskiej. Przygotowałam ją dopiero pierwszy raz ale już jestem zwolennikiem tej pysznej kaczki.W smaku wyszła lekko słodkawa, aromatyczna i delikatna, polecam.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 1 kaczka średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz do natarcia mięsa
  • imbir w proszku
  • tymianek lub cząber
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego
                                                                      DODATKOWO : 
  • 0,5 ugotowanej fasolki szparagowej lub innych warzyw
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1-2 twarde gruszki
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym czosnkiem.
  2. W miseczce mieszamy wodę z miodem, sosem sojowym, imbirem i octem. Kaczkę glazurujemy polewając ją od środka i zewnątrz, przekładamy do pojemnika łącznie z glazurą i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
    1. Po zamarynowaniu kaczki przekładamy ją na blaszkę piekarnika lub halogenu. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170 - 180 *C. Po 30-40 minutach obracamy kaczkę i dokładamy na blaszkę pokrojone na kawałki jabłka i gruszki. Polewając je powstałym sosem.
    2. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika, układamy ją na talerzu z fasolką. Dookoła rozkładamy upieczone jabłka i gruszki, polewamy powstałym sosem i podajemy. Smacznego.







    Prześlij komentarz