SKŁADNIKI :
- 1 kaczka średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki wody
- sól i pieprz do natarcia mięsa
- imbir w proszku
- tymianek lub cząber
- 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego
DODATKOWO :
- 0,5 ugotowanej fasolki szparagowej lub innych warzyw
- 1 kwaśne jabłko
- 1-2 twarde gruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym czosnkiem.
- W miseczce mieszamy wodę z miodem, sosem sojowym, imbirem i octem. Kaczkę glazurujemy polewając ją od środka i zewnątrz, przekładamy do pojemnika łącznie z glazurą i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
- Po zamarynowaniu kaczki przekładamy ją na blaszkę piekarnika lub halogenu. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170 - 180 *C. Po 30-40 minutach obracamy kaczkę i dokładamy na blaszkę pokrojone na kawałki jabłka i gruszki. Polewając je powstałym sosem.
- Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika, układamy ją na talerzu z fasolką. Dookoła rozkładamy upieczone jabłka i gruszki, polewamy powstałym sosem i podajemy. Smacznego.
Prześlij komentarz