SAŁATKA CAPRESE Z PIECZONYM WARZYWAMI I ORZECHAMI

01.10.2015
data:post.title
Klasyczna sałatka caprese to pomidory, ser mozarella i sos pesto bazyliowy. Ja wzbogaciłam ją w grillowaną cukinię, bakłażana i czerwonego buraczka. Podałam ją z roszpunką, sosem bazyliowym i orzechami.
Sałatka capresse w takiej wersji to jedno z moich ulubionych dań na lekką kolację lub podwieczorek.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 2 mięsiste pomidory
  • 1- 2 kulki mozarelli
  • 1 mała cukinia 
  • 1 mały bakłażan
  • 2 ugotowane buraczki
  • sos pesto bazyliowy ( użyłam gotowy )
  • oliwa z oliwek
  • garśc orzechów ziemnych bez soli
  • roszpunka, bazylia i kiełki rzodkiewki do dekoracji

                                                           PRZYGOTOWANIE : 

  1. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, lekko solimy, polewamy olejem i grillujemy, można użyc patelni grillowej lub zwykłej teflonowej. Kiedy ładnie się podpieką wykładamy na talerz.
  2. Pomidota, ugotowane buraczki i mozarellę kroimy w plastry.
  3. Na dużym talerzu układamy naprzemiennie cukinię, pomidora, ser, bakłażana i buraczka.
  4. Kiedy wszystkie składniki są już ułożone smarujemy je pesto bazyliowym. 
  5. Z boku talerza układamy roszponkę, danie posypujemy kiełkami, pokrojonymi orzechami i polewamy oliwą z oliwek.
  6. Pyszna i prosta sałatka gotowa, rewelacyjna na przyjęcia, do podjadania lub dań z makaronem. 
  7. Smacznego.


2 komentarze