Sałatka capresse w takiej wersji to jedno z moich ulubionych dań na lekką kolację lub podwieczorek.
SKŁADNIKI :
- 2 mięsiste pomidory
- 1- 2 kulki mozarelli
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 2 ugotowane buraczki
- sos pesto bazyliowy ( użyłam gotowy )
- oliwa z oliwek
- garśc orzechów ziemnych bez soli
- roszpunka, bazylia i kiełki rzodkiewki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, lekko solimy, polewamy olejem i grillujemy, można użyc patelni grillowej lub zwykłej teflonowej. Kiedy ładnie się podpieką wykładamy na talerz.
- Pomidota, ugotowane buraczki i mozarellę kroimy w plastry.
- Na dużym talerzu układamy naprzemiennie cukinię, pomidora, ser, bakłażana i buraczka.
- Kiedy wszystkie składniki są już ułożone smarujemy je pesto bazyliowym.
- Z boku talerza układamy roszponkę, danie posypujemy kiełkami, pokrojonymi orzechami i polewamy oliwą z oliwek.
- Pyszna i prosta sałatka gotowa, rewelacyjna na przyjęcia, do podjadania lub dań z makaronem.
- Smacznego.
mnóstwo kolorów na talerzu!
OdpowiedzUsuńDziękuje, w takiej wersji sałatka jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń