SKŁADNIKI :
- 2 duże jabłka renety
- 1 duża, twarda gruszka
- 1/2 szklanka mąki kukurydzianej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Jabłka i gruszkę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- Przekładamy je do miski, posypujemy cukrem, cynamonem i mieszamy.
- Jajka roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy do niej mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- Do jabłek wlewamy ciasto, całość mieszamy.
- Formę na tartę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wylewamy ciasto jabłkowe.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C, przez około 30-40 minut.
- Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy, smacznego.
dzięki za przepis, jutro biorę się do roboty. Nie mogę się doczekać!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis, świetny smak :) ponieważ nie mialam cukru użyłam miodu nektarowo- spadziowego
OdpowiedzUsuń