SKŁADNIKI :
- 1 kg karczku, pokrojony na kotlety
- sól, pieprz i słodka papryka
- 2 cebule
- 1 liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach
- 2 szklanki bulionu ( może byc z kostki )
- 1 łyżka musztardy chrzanowej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 jajka
- mąka do panierowania
- olej do obsmażenia kotletów
PRZYGOTOWANIE :
- Kotlety z karczku rozbijamy tłuczkiem niezbyt cienko, jeżeli są duże przecinamy na pół.
- Doprawiamy do smaku.
- Panierujemy każdy w jajku i mące, następnie smażymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony.
- Kotlety przekładamy do garnka lub wyższej patelni. dodajemy obie musztardy, ziele, liść laurowy, pieprz i pokrojoną w talarki cebulę.
- Wlewamy bulion i dusimy kotlety pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię i pozwalamy odparować całym płynom, ewentualnie doprawiamy do smaku, (gdyby były twarde, dolewamy bulionu i dusimy dalej).
- Kotlety delikatnie wykładamy na talerz lub półmisek. Są bardzo miękkie i smaczne. Podajemy do ziemniaków, kaszy lub pieczywa. Smacznego.
Prześlij komentarz