KOTLETY Z KARCZKU DUSZONE W MUSZTARDZIE

06.10.2015
data:post.title
Pyszne kotlety z karczku duszone w musztardzie i cebuli. Możemy je podawać i na zimno do chleba i na gorąco do obiadu.


                                                                    SKŁADNIKI : 

  • 1 kg karczku, pokrojony na kotlety
  • sól, pieprz i słodka papryka
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach
  • 2 szklanki bulionu ( może byc z kostki )
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • olej do obsmażenia kotletów
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kotlety z karczku rozbijamy tłuczkiem niezbyt cienko, jeżeli są duże przecinamy na pół.
  2. Doprawiamy do smaku.
  3. Panierujemy każdy w jajku i mące, następnie smażymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony.
  4. Kotlety przekładamy do garnka lub wyższej patelni. dodajemy obie musztardy, ziele, liść laurowy, pieprz i pokrojoną w talarki cebulę.
  5. Wlewamy bulion i dusimy kotlety pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię i pozwalamy odparować całym płynom, ewentualnie doprawiamy do smaku, (gdyby były twarde, dolewamy bulionu i dusimy dalej).
  6. Kotlety delikatnie wykładamy na talerz lub półmisek. Są bardzo miękkie i smaczne. Podajemy do ziemniaków, kaszy lub pieczywa. Smacznego.



Prześlij komentarz