DIETETYCZNE PULPETY DROBIOWE Z FASOLKĄ

30.10.2015
data:post.title
Dzisiaj pomysł na pyszne pulpeciki drobiowe pieczone w piekarniku. Bardzo smaczne, lekkie idealne do sosu, zup, makaronów kasz itp. Pulpeciki wzbogaciłam o czerwoną fasolkę a podałam je z makaronem i sosem grzybowym.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka, kawałek selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • sol, pieprz do smaku
  • 2 litry wody
  • 1 liść laurowy, dwa ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
Z podanych składników gotujemy rosół aż mięso będzie bardzo miękkie. Warzywa i mięso odcedzamy, studzimy.

                                                            DODATKOWO : 
  • 2 małe czerstwe bułki
  • 1 jako
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
                                                        PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso obieramy od kości.
  2. Czerstwe bułki moczymy w rosole, odcedzamy i wyciskamy.
  3. W maszynce do mięsa mielimy mięso, całą jarzynę z rosołu, namoczone bułki.
  4. Do masy dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, jajko, olej, odcedzoną fasolkę i mąkę. Dokładnie mieszamy.
  5. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem na której układamy uformowane, małe pulpeciki.
  6. Pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 *C.
  7. Pulpety można również upiec na patelni. 
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
UWAGI; Jeżeli masa na pulpety jest zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej i mieszamy. Kotlety są pyszne również na zimno podane z pieczywem.





2 komentarze