SKŁADNIKI :
- 2 udka z kurczaka
- 1 mała pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka, kawałek selera
- 1 cebula
- kawałek pora
- sol, pieprz do smaku
- 2 litry wody
- 1 liść laurowy, dwa ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
DODATKOWO :
- 2 małe czerstwe bułki
- 1 jako
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso obieramy od kości.
- Czerstwe bułki moczymy w rosole, odcedzamy i wyciskamy.
- W maszynce do mięsa mielimy mięso, całą jarzynę z rosołu, namoczone bułki.
- Do masy dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, jajko, olej, odcedzoną fasolkę i mąkę. Dokładnie mieszamy.
- Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem na której układamy uformowane, małe pulpeciki.
- Pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 *C.
- Pulpety można również upiec na patelni.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
UWAGI; Jeżeli masa na pulpety jest zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej i mieszamy. Kotlety są pyszne również na zimno podane z pieczywem.
wygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam :)
Usuń