SKŁADNIKI :
- 1 płat ciasta francuskiego
- 200 g twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 2 gruszki
- 2 figi
- 3 łyżki orzechów ziemnych bez soli + 2 łyżki cukru
- Zimne ciasto rozwijamy, tniemy na prostokąty ( u mnie 8 kawałków ).
- Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier i jajko, wyrabiamy masę.
- Gruszki i figi kroimy na kawałki.
- Na patelni ogrzewamy cukier z orzechami aż się rozpuści.
- Na kawałki ciasta nakładamy po łyżce twarogu, równo go rozsmarowując, następnie układamy owoce i orzechy.
- Ciastka można posmarować rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez około 10-15 minut.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
- Smacznego.
o, gruszki i figa, super przepis na jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńFajny patent na szybkie ciacho:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńfajne i na pewno też dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje, ciasteczka sa pyszne. :)
Usuń