CIASTKA FRANCUSKIE Z FIGĄ, GRUSZKĄ I TWAROŻKIEM

07.10.2015
data:post.title
Kiedy nie mam pomysłu na słodką przekąskę sięgam po ciasto francuskie ze względu na jego szybkie przygotowanie. Jesienią lubię połączenie gruszek, fig z twarogiem i orzechami. Myślę że każdy farsz do tego ciasta pasuje ale w takim połączeniu wychodzą pyszne.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 gruszki
  • 2 figi
  • 3 łyżki orzechów ziemnych bez soli + 2 łyżki cukru
  1. Zimne ciasto rozwijamy, tniemy na prostokąty ( u mnie 8 kawałków ).
  2. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier i jajko, wyrabiamy masę. 
  3. Gruszki i figi kroimy na kawałki.
  4. Na patelni ogrzewamy cukier z orzechami aż się rozpuści.
  5. Na kawałki ciasta nakładamy po łyżce twarogu, równo go rozsmarowując, następnie układamy owoce i orzechy.
  6. Ciastka można posmarować rozmąconym jajkiem.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez około 10-15 minut.
  8. Podajemy posypane cukrem pudrem.
  9. Smacznego.


4 komentarze

  1. o, gruszki i figa, super przepis na jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny patent na szybkie ciacho:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne i na pewno też dobrze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń