CAŁUSKI Z JABŁKAMI

29.10.2015
data:post.title
Delikatne i pyszne ciasteczka z jabłkiem w środku. Idealne dla dzieci, do kawki lub na przyjęcia. Ciasteczka łatwe i szybkie w przygotowaniu a jak efektowne.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki
  • cukier puder do posypania
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

  1. Masło ucieramy robotem kuchennym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, następnie dodajemy partiami zmielony twaróg, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy dokładnie wymieszać aż będzie odchodziło od ręki. Może być troszkę klejące. 
  2. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  3. Ciasto rozwałkowujemy, na posypanym mąką blacie, na grubośc około 3 mm, szklanką wycinamy kółka.
  4.  Na plackach kładziemy po kawałku jabłka, przykrywamy drugą połówką ciasta.
  5. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, około 20 minut, uważając aby się nie spiekły.
  6. Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem.
  7. Smacznego.




2 komentarze