SKŁADNIKI :
- 250 g zmielonego twarogu
- 200 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Masło ucieramy robotem kuchennym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, następnie dodajemy partiami zmielony twaróg, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy dokładnie wymieszać aż będzie odchodziło od ręki. Może być troszkę klejące.
- Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkowujemy, na posypanym mąką blacie, na grubośc około 3 mm, szklanką wycinamy kółka.
- Na plackach kładziemy po kawałku jabłka, przykrywamy drugą połówką ciasta.
- Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, około 20 minut, uważając aby się nie spiekły.
- Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem.
- Smacznego.
Mariola, chętnie Ci podkradnę takiego całusa:-) Bużka!
OdpowiedzUsuńPiekne i b.smakowite!!
OdpowiedzUsuń