SKŁADNIKI : na ciasto półkruche
na blaszkę o wymiarach 25/30
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany
JABŁKA :
- 1 i 1/2 kg jabłek reneta
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE :
- Zimną margarynę kroimy na kawałki, dodajemy cukier i żółtka. Ucieramy mikserem aż składniki się połączą, następnie dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.
- Jabłka obieramy i kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i wodę. Prużymy na małym ogniu około 20-30 minut aż jabłka staną się kruche i w większości się rozpadną tworząc gęstą masę. Zakręcamy gaz, do lekko przestudzonych jabłek dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy uważając aby nie powstały grudki.
- CIASTO - dzielimy na dwie części jedną mniejszą i większą. Większy kawałek rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki. Układamy je w wysmarowanej masłem formie, na cisto rozkładamy jabłka.
- Z mniejszego, rozwałkowanego ciasta wycinamy paski lub je rozkruszamy na cieście. Jabłecznik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 40 minut.
- Po całkowitym ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy. Rada; jabłecznik smakuje najlepiej na drugi dzień i dużo lepiej się wtedy kroi.
Prześlij komentarz