ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I BRUKSELKĄ

06.10.2015
data:post.title
Dzisiaj pomysł na jesienną zapiekankę. Brukselkę ugotowałam i dodałam do zapiekanki, w której smakuje zupełnie inaczej niż w zupie, o wiele lepiej. Zapiekanka w przygotowaniu bardzo prosta, zapieczona z jajkami i serem smakuje tak jak wygląda, pysznie. Polecam


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 300 g brukselki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 kiełbasy śląskie 
  • 2 cebule 
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dkg sera żółtego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypiorek do posypania 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy, studzimy.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na talarki, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie około 7-10 minut, na półtwardo. Odcedzamy.
  3. Na patelni podpiekamy na oleju pokrojoną kiełbasę z cebulą, oraz pokrojoną papryką i brukselką w całości.
  4. Ziemniaki również podpiekamy na oleju na patelni aż lekko się zrumienią.
  5. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy tarty ser.
  6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki, następnie podpieczoną kiełbasę z warzywami i wlewamy do zapiekanki jajka z serem.
  7. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C, aż sos zgęstnieje z ser się lekko zarumieni.
  8. Zapiekankę podajemy ciepłą, można podać ją z gęstą śmietaną. Smacznego



2 komentarze