SKŁADNIKI :
- 300 g brukselki
- 300 g ziemniaków
- 2 kiełbasy śląskie
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 20 dkg sera żółtego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej
- 3 łyżki oleju
- szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy, studzimy.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na talarki, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie około 7-10 minut, na półtwardo. Odcedzamy.
- Na patelni podpiekamy na oleju pokrojoną kiełbasę z cebulą, oraz pokrojoną papryką i brukselką w całości.
- Ziemniaki również podpiekamy na oleju na patelni aż lekko się zrumienią.
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy tarty ser.
- Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki, następnie podpieczoną kiełbasę z warzywami i wlewamy do zapiekanki jajka z serem.
- Pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C, aż sos zgęstnieje z ser się lekko zarumieni.
- Zapiekankę podajemy ciepłą, można podać ją z gęstą śmietaną. Smacznego
Ale apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
Usuń