SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej + trochę do podsypania
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek oleju
DODATKOWO :
- 200 g maku mielonego
- rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa według uznania
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki powideł dowolnych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek migdałowy ( 1/2 małego opakowania )
Mak zalać mlekiem i mieszając zagotować, zdjąć z gazu, odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do napęcznienia.
Do maku wsypujemy namoczone rodzynki, dodajemy płynny miód, powidła, mąkę i olejek. Masę dokładnie mieszamy. Zagotowujemy ponownie ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy dwie łyżki cukru, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
- Do dużej miski wlewamy lekko wyrośnięty rozczyn, następnie dodajemy jajka, olej i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła odpowiadającej wielkości naszej formy na tartę, ok 24 cm.
- Pierwszy placek układamy na wysmarowanej formie, smarujemy go częścią masy makowej, przykrywamy ciastem i czynność powtarzamy.
- Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy, brzegi ciasta lekko dociskamy.
- Na środek ciasta kładziemy niewielką szklankę i kroimy makowiec jak tort, pozostawiając środek, na 10-12 kawałków. Każdy kawałek przekręcamy 2 razy.
- Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25-30 minut.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Prześlij komentarz