BUŁKI RAZOWE Z SIEMIENIEM LNIANYM

21.10.2015
data:post.title
Pogoda słoneczna nas opuściła, nadciągają chłodne dni, w trosce o nasze zdrowie przygotowałam razowe bułki z siemieniem lnianym. Bardzo zdrowe o wyrazistym smaku i zapachu. Takie bułki często przygotowuję i zajadam z miodem i twarogiem. Polecam


                                                         SKŁADNIKI : na około 10 bułek
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej ( żytniej lub innej)
  • 1 niepełna, szklanka wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki zakwasu chlebowego ( jeżeli nie mamy, można dodać żurek )
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki ziaren siemienia lnianego 
                                     
                                                                DODATKOWO : 
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 1 łyżka siemienia lnianego do posypania

                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy sól, olej, miód, kwas, mleko rozmieszane z drożdżami oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo aż stanie się jednolite, gładkie i elastyczne. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 40 minut aż wyrośnie.
Po tym czasie wykładamy je na stolnicę posypaną mąką, zagniatamy. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 10 - 12 bułek. Formujemy bułki w rękach i układamy na posypaną mąką blaszkę.
Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 
Bułki pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 190 - 180 * C, przez około 25-30 minut.
Wyciągamy, studzimy na kratce.



1 komentarz