Danie proste w wykonaniu i niesamowite w smaku, można je przygotować wcześniej a przed podaniem podgrzać.
SKŁADNIKI :
- 300 g makaronu gniazdka
- 1 pierś z kurczaka
- dowolna przyprawa do kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 300 g pieczarek, pokrojonych w talarki
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka, pokrojona
- 200 g tartego, żółtego sera
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy łyżką cedzakową tak aby gniazdka zostały w całości.
- Układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i podpiekamy na oleju.
- Cebulę i czosnek podpiekamy w garnku na oleju, dodajemy pomidory, cukinię, pieczarki, paprykę i przyprawy. Dusimy warzywa do miękkości aż płyny znacznie odparują.
- Na makaron rozkładamy kurczaka, następnie wylewamy sos. Danie posypujemy tartym serem.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*, przez około 30 minut.
- Makaron podajemy ciepły, smacznego.
Prześlij komentarz