SKŁADNIKI : biszkopt na blaszkę 30/25
- polecam przepis na biszkopt kakaowy
MASA BUDYNIOWA:
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej z czubkiem
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 200 g margaryny
Obie maki mieszamy w szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotujemy gęsty budyń. Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.
Margarynę ucieramy robotem z cukrami waniliowymi, dalej ucierając dodajemy po łyżce gęstego budyniu. W razie konieczności masę dosładzamy.
PONADTO :
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 opakowanie ( 50 g ) prażonego ryżu
- 4 łyżki orzeszków ziemnych solonych, lekko rozgniecionych
- 1 szklanka ostudzonej, słodkiej herbaty
Kajmak przekładamy do miski, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
Upieczony i ostudzony biszkopt należy przekroić na dwie równe połówki. Następnie pierwszy blat ciasta układamy w formie, lekko nasączamy herbatą. Rozsmarowujemy mniejszą sześc masy budyniowej, na to rozkładamy masę ryżową, przykrywamy biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy pozostałą masę. Wierzch posypujemy pokrojonymi orzechami i przechowujemy ciasto w lodówce.
RADA: ciasto kroimy zimne mokrym nożem, unikniemy rozwarstwienia się liona. Smacznego.
Ale ciekawy pomysł :) pierwszy raz słyszę o tym cieście więc chętnie kiedyś upiekę go dla rodzinki
OdpowiedzUsuńMmm, musiał rozpływać się w buzi :)
OdpowiedzUsuńZnam i robiłam ciasto i tej nazwie i zupełnie innych składnikach, oraz inaczej wyglądające, ale jedno ma wspólne - batonik Lion :) Ciekawa jestem smaku Twojej wersji.
OdpowiedzUsuń