CIASTO LION

24.10.2015
data:post.title
Dzisiaj przepis na ciasto "Lion", swoją nazwę zawdzięcza pysznemu batonikowi. Czekoladowy biszkopt, nasączony herbatą, przełożony masą kajmakową, oraz masą budyniową z orzechami. Ciasto bardzo delikatne, miękkie idealne dla dzieci i nie tylko. Polecam.


                                                            SKŁADNIKI : biszkopt na blaszkę 30/25
                                                            MASA  BUDYNIOWA:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej z czubkiem
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 200 g margaryny
Obie maki mieszamy w szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotujemy gęsty budyń. Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.
Margarynę ucieramy robotem z cukrami waniliowymi, dalej ucierając dodajemy po łyżce gęstego budyniu. W razie konieczności masę dosładzamy.

                                                                   PONADTO : 
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 opakowanie ( 50 g ) prażonego ryżu
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych solonych, lekko rozgniecionych
  • 1 szklanka ostudzonej, słodkiej herbaty
Kajmak przekładamy do miski, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy.

                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Upieczony i ostudzony biszkopt należy przekroić na dwie równe połówki. Następnie pierwszy blat ciasta układamy w formie, lekko nasączamy herbatą. Rozsmarowujemy mniejszą sześc masy budyniowej, na to rozkładamy masę ryżową, przykrywamy biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy pozostałą masę. Wierzch posypujemy pokrojonymi orzechami i przechowujemy ciasto w lodówce.

RADA: ciasto kroimy zimne mokrym nożem, unikniemy rozwarstwienia się liona. Smacznego.


4 komentarze

  1. Ale ciekawy pomysł :) pierwszy raz słyszę o tym cieście więc chętnie kiedyś upiekę go dla rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał rozpływać się w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam i robiłam ciasto i tej nazwie i zupełnie innych składnikach, oraz inaczej wyglądające, ale jedno ma wspólne - batonik Lion :) Ciekawa jestem smaku Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń