DIETETYCZNE MAKARONOWE MUFFINKI

26.10.2015
data:post.title
Makaronowe muffinki to pyszna, lekka przekąska trochę w innej formie niż tradycyjne spaghetti. Idealne do pracy, szkoły lub jako posiłek. Podałam je z sałatką ze szpinaku, figi i papryki.


                                                                         SKŁADNIKI :
  • 150 - 200 g makaronu spaghetti, waga na sucho
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 g tartego parmezanu do smaku, niekoniecznie
                                                                           SAŁATKA : 
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 figi
  • 1/2 czerwonej papryki,drobno pokrojonej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną figę, paprykę, olej i przyprawy, mieszamy.

                                                                   PRZYGOTOWANIE :  
  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. 
  2. Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podpiekamy na oleju do zeszklenia.
  3. W miseczce roztrzepujemy jajka z jogurtem, mąką i częścią parmezanu, doprawiamy do smaku. Dodajemy makaron, podpieczoną paprykę i mieszamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do muffinek smarujemy masłem.
  5. Przekładamy makaron do foremek, ładnie wyrównując i zapiekamy 20-25 minut.
  6. Muffinki wyciągamy z piekarnika, studzimy, lekko podważamy widelcem i wykładamy na talerz.
  7. Podajemy ciepłe z sałatką.
  8. Smacznego.


Światowy Dzień Makaronu 2015



1 komentarz