SKŁADNIKI NA BISZKOPT : na blaszkę 30/25
- 8 białek
- 200 g cukru
- 3 żółtka
- 200 g orzechów ( pokrojonych lub zmielonych)
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, orzechy mielimy lub kroimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami wiórkami i odcedzonymi rodzynkami.
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier i wlewamy żółtka. Po chwili wsypujemy mąkę z bakaliami, delikatnie mieszamy i wylewamy masę na wyłożoną papierem blaszkę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160-170 *C, przez około 35 minut.
Po lekki przestudzeniu ciasto należy przekroić bardzo ostrym nożem, wzdłuż na dwie połówki.
KREM BUDYNIOWY :
- sok z jednej dużej puszki brzoskwiń
- 1 kostka margaryny
- 5 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 cukry waniliowe
- 5 żółtek
Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i 1/2 szklanki wody. Budynie mieszamy z mąką, 1 szklanką wody i żółtkami. Masę wlewamy na gorący sok i ciągle mieszając gotujemy budyń.
Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.
Mikserem ucieramy margarynę z cukrami waniliowymi, dalej ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż cały, połączy się z margaryną. W razie konieczności masę dosładzamy.
DODATKOWO:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 1 filiżanka słodkiej kawy
- 3 łyżki orzechówki
- odsączone brzoskwinie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Ostudzoną kawę mieszamy z orzechówką.
PRZYGOTOWANIE:
Placek bakaliowy przekładamy do formy, smarujemy częścią masy, na to układamy namoczone w kawie biszkopty, rozsmarowujemy masę, przykrywamy drugim ciastem bakaliowym i rozkładamy resztę masy, ładnie ją wyrównując.
Brzoskwinie kroimy na kawałki, układamy na wierzchu ciasta i odkładamy całość do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy, studzimy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto wylewamy partiami, lekko zastygniętą galaretkę, ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień, kiedy po pokrojeniu osiągnie temperaturę pokojową.
Smacznego.
UWAGI: Biszkopt polecam nasączyć delikatnie herbatką, będzie mniej suchy. Natomiast ciastka, biszkopty można zamienić na delicje, tak jak w przepisie oryginalnym.
robimy co roku na świeta . milion kalorii, ale nie znam pyszniejszego ciasta :D
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne jednak nie aż tak kaloryczne jak inne, tłuszcz jest tylko w masie dla tego polecam to ciasto znajomym :)
UsuńPychotka:) zrobiłam na święta, rozeszło się błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuń