SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I KURCZAKIEM

23.10.2015
data:post.title
Smaczna i zdrowa jesienna sałatka, która może w zupełności zastąpić danie obiadowe. Idealna po wyczerpującym treningu lub zwyczajnie jako zdrowa przekąska, polecam.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
  • garść liści jarmużu
  • listki rukoli
                                                                    SOS winegret : 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki wody
Składniki sosu dokładnie mieszamy, pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.

                                                                    KURCZAK : 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki pesto Rosso
  • 1/2 szklanka bulionu
  • sól, ostra papryka i pierz do smaku
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy tak aby powstał płaski kotlet. Smarujemy pesto Rosso, zwijamy i spinamy wykałaczkami, doprawiamy do smaku. Na patelni teflonowej, kładziemy roladki kurczaka, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem około 20-25 minut aż płyny odparują.
Pierś wykładamy na talerz, studzimy, wyciągamy wykałaczki i kroimy na kawałki.

                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Do miski przekładamy ciecierzycę, pokrojone warzywa oraz wlewamy sos winegret. Sałatkę mieszamy.
Na talerzu układamy porcję sałatki, dodajemy kawałki kurczaka i podajemy. Smacznego.

Do przygotowanie kurczaka polecam patelnię do smażenia niskotłuszczowego ze sklepu internetowego ; sklep.dajar.pl



Ambitnie i zdrowo

Prześlij komentarz