SKŁADNIKI :
- 1 kg twarogu chudego w kostce ( 4 kostki po 250 g )
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- kasza manna do wysypania formy
- 500 g moreli
PRZYGOTOWANIE :
- Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę,
- Żółtka ucieramy z cukrami aż będą puszyste, następnie porcjami ( ciągle ucierając ) dodajemy twaróg. Wlewamy mleko, wsypujemy budynie i mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.
- Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną.
- Ser wylewamy, równo go rozprowadzając a na wierzch układamy połówki moreli.
- Ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 * C, kiedy się już podpiecze temperaturę można zmniejszyć.
- Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
- Ciasto jest mało słodkie, więc w razie konieczności można posypać je cukrem pudrem. Smacznego.
Uwielbiam serniki, a Twój prezentuje się po prostu fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńogólnie za słodyczami nie przepadam,ale wszystko się zmienia kiedy zobaczę coś czekoladę albo właśnie sernik !
OdpowiedzUsuńSernik można przygotować na tak wiele sposobów! Ta wersja bardzo mi się podoba. Morele nie tylko wpłynęły na smak ciasta, ale i dodały mu uroku! :)
OdpowiedzUsuńPolecam serniczek z morelami :)
Usuń