DIETETYCZNY SERNIK Z MORELAMI

03.08.2016
data:post.title
Sernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z mała ilością cukru.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 1 kg twarogu chudego w kostce ( 4 kostki po 250 g )
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • kasza manna do wysypania formy
  • 500 g moreli
                                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1. Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę,
  2. Żółtka ucieramy z cukrami aż będą puszyste, następnie porcjami ( ciągle ucierając ) dodajemy twaróg. Wlewamy mleko,  wsypujemy budynie i mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. 
  4. Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną. 
  5. Ser wylewamy, równo go rozprowadzając a na wierzch układamy połówki moreli. 
  6. Ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 * C, kiedy się już podpiecze temperaturę można zmniejszyć. 
  7. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach. 
  8. Ciasto jest mało słodkie, więc w razie konieczności można posypać je cukrem pudrem. Smacznego. 






5 komentarzy

  1. Uwielbiam serniki, a Twój prezentuje się po prostu fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ogólnie za słodyczami nie przepadam,ale wszystko się zmienia kiedy zobaczę coś czekoladę albo właśnie sernik !

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik można przygotować na tak wiele sposobów! Ta wersja bardzo mi się podoba. Morele nie tylko wpłynęły na smak ciasta, ale i dodały mu uroku! :)

    OdpowiedzUsuń