SKŁADNIKI :
- 250 g makaronu razowego wstążki Lubella
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g grzybów kurek
- 100 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 250 ml bulionu warzywnego
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
- Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
- Na patelnię wlewamy olej, podpiekamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso kurczaka i przyprawy. Chwilkę smażymy aż mięso się trochę podpiecze, następnie wlewamy bulion i dusimy sos około 15 minut.
- Do sosu dodajemy umyte kurki , mieszamy i doprawiamy do smaku. Mąkę, śmietanę i 1/4 szklankę wody mieszamy trzepaczką i wlewamy do sosu energicznie mieszając.
- Na koniec wsypujemy tarty parmezan i pokrojoną natkę pietruszki.
- Makaron wykładamy na talerz, wlewamy porcję sosu, posypujemy parmezanem i podajemy.
- Smacznego.
Prześlij komentarz