PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I WARZYWAMI

12.08.2016
data:post.title
Uwielbiam paprykę każdą, czerwoną, zieloną, żółtą i tą podłużną. Myślę że można z nich wyczarowac nieziemskie dania, dla tego dzisiaj przygotowałam paprykę z nadzieniem mięsno - warzywnym. Wyszła pyszna a podałam ją polaną sosem pomidorowym.
 

                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 1,5 kg podłużnej papryki czerwonej lub zielonej
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 300 g  pieczarek
  • 1 mała cukinia 
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki przecieru 
  • 1 kostka warzywna
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka do smaku 
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju 
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka maki rozmieszana w 1/4 szklance wody
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 

  1. Paprykę myjemy, odcinamy kapelusiki i wyjmujemy pestki tak aby papryka byłam w całości.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy poszatkowane pieczarki i pokrojoną w kostkę cukinie, doprawiamy sola i pieprzem. Chwilkę smażymy aż płyny znacznie odparują. 
  3. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier, kostkę rosołową, gotujemy ciągle mieszając jakieś 10 minut. 
  4. Sos warzywny studzimy, jest już dość gęsty i teraz dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. 
  5. Papryki nadziewamy pastą, przykrywamy kapelusikami, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź dużym garnku, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, na średnim ogniu około 25-30 minut. Uważając aby papryka nam się nie rozgotowała. 
  6. Po przestudzeniu wykładamy ją na talerz.
  7. Powstały płyn przelewamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę przecieru, doprawiamy do smaku i zagęszczamy odrobiną mąki, zagotowujemy. 
  8. Papryki podajemy polane sosem i posypane natką pietruszki.
  9. Smacznego. 



3 komentarze

  1. Twoje papryki zdecydowanie prezentują się nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    czy te papryki w garnku można poukładać jedną na drugą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nigdy ich nie układałam jedna na drugiej tylko rozkładam je do dwóch garnków lub wysokich patelni. Podejrzewam że te na dole mogły by się troszkę rozgotowac i nie było by efektu końcowego, czyli papryki w całości. Myślę że można zaryzykowac ale z paprykami czerwonymi ( okrągłymi ) o grubszej skórce. Jednak nie polecam, bo papryka podczas gotowania szybko mięknie :) pozdrawiam.

      Usuń