CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

09.08.2016
data:post.title
Dzisiaj podam fajny przepis na ciasto drożdżowe z papierówkami i kruszonką. Ciasto jest nie za wysokie, lekko słodkawe i bardzo smaczne a papierówki idealnie się do niego nadają. Placek jak u mojej babci, wprawdzie dawniej takie ciasta jadano często. Z przepisu wychodzi duża blaszka od piekarnika.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 g cukru  (1/2 szklanki )
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 1 kg papierówek lub winnych jabłek
                                                                   KRUSZONKA : 
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
Wszystkie składniki kruszonki przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem lub ugniatamy do momentu uzyska sypkich, lekko klejących okruchów.

                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłego mleka. 
  2. Do dużej miski wsypujemy, mąkę, cukry, wbijamy jajko, wlewamy mleko, olej i rozpuszczone drożdże. Nie czekamy aż rozczyn wyrośnie bo jest to nie potrzebne. Wyrabiamy robotem lub ręką elastyczne, gładkie ciasto. Należy je chwilkę ugniatać aż ciasto dobrze się wyrobi. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy trochę mąki.
  3. Ciasto pozostawiamy przykryte ściereczką na 20 minut, aż ładnie wyrośnie.
  4. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. 
  5. Ciasto wykładamy na posypany blat mąką i je rozwałkowujemy na wielkość naszej blaszki, następnie je delikatnie przekładamy. 
  6. Papierówki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
  7. Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto po wierzchu. 
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 - 190 *C i pieczemy około 25-30 minut, uważając aby się zbytnio nie spiekło.
  9. Ciasto studzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.




3 komentarze