KURCZAK W PROSTYM SOSIE CURRY

13.08.2016
data:post.title
Kurczak curry to jedno z wielu dań indyjskich które bardzo lubię. Pyszny, aromatyczny cudownie rozgrzewający. Dodatek mango i mleka kokosowego świetnie ożywia danie, przez co nie jest ono nudne a ciekawe w smaku. Jak dla mnie bomba, moim gościom również mega smakowało. Curry podajemy z  ryżem, makaronem lub pieczywem.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 mango średniej wielkości, obrane i pokrojone 
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka przecieru
  • 1/2 szklanka bulionu
  • sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy cebulę z czosnkiem i lekko podsmażamy. 
  3. Następnie dodajemy mięso, mango oraz wszystkie przyprawy. Ciągle mieszając podsmażamy kilka minut. 
  4. Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe. 
  5. Na koniec ponownie doprawiamy sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszana w wodzie. Posypujemy pokrojoną natka pietruszki.
  6. Podajemy z  ryżem brązowym lub biały. 
  7. Porcję ryżu nakładamy na talerz, na to wylewamy część sosu curry i podajemy. 
  8. Smacznego. 



1 komentarz