SKŁADNIKI :
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 mango średniej wielkości, obrane i pokrojone
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka przecieru
- 1/2 szklanka bulionu
- sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki lub kolendra do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy cebulę z czosnkiem i lekko podsmażamy.
- Następnie dodajemy mięso, mango oraz wszystkie przyprawy. Ciągle mieszając podsmażamy kilka minut.
- Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe.
- Na koniec ponownie doprawiamy sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszana w wodzie. Posypujemy pokrojoną natka pietruszki.
- Podajemy z ryżem brązowym lub biały.
- Porcję ryżu nakładamy na talerz, na to wylewamy część sosu curry i podajemy.
- Smacznego.
z mang to musi być ciekawe :)
OdpowiedzUsuń