Składniki :
- 500 g papryki czerwonej
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 300 g kurek
- 200 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cukinią
- 2 cebule
- 300 g kiełbasy śląskiej
- 200 g cienkich parówek
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 kostka rosołowa
- 4 łyżki oleju
- papryka słodka i ostrą do smaku
- 500 ml wody
Przygotowanie :
- Paprykę, cukinię, cebulę, pieczarki i kiełbasę kroimy w kostkę.
- Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
- W dużym garnku podpiekamy na oleju cebulę z kiełbasą. Kiedy się zarumieni dodajemy paprykę,pieczarki i pokrojone pomidory.
- Następnie dodajemy przyprawy i kostkę rosołową. Prużymy około 15 minut.
- Następnie wlewamy wodę i dodajemy przecier. Gotujemy około 15 minut.
- Do lecza wsypujemy kurki i pokrojone parówki, zmniejszamy gaz i mieszając doprawiamy do smaku, chwilkę gotujemy.
- Leczo studzimy, najsmaczniejsze jest kiedy trochę postoi. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Lecza z kurkami jeszcze nie jadłam, ale taki dodatek na pewno wzbogacił jego smak :)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne, polecam :)
Usuń