LECZO WARZYWNE Z KURKAMI

19.08.2016
data:post.title
Leczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory.


                                                                       Składniki :
  • 500 g papryki czerwonej
  • 500 g dojrzałych pomidorów 
  • 300 g kurek 
  • 200 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości cukinią 
  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy śląskiej 
  • 200 g cienkich parówek 
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 łyżki oleju 
  • papryka słodka i ostrą do smaku 
  • 500 ml wody 
                                                                        Przygotowanie :
  1. Paprykę, cukinię, cebulę, pieczarki i kiełbasę kroimy w kostkę. 
  2. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. 
  3. W dużym garnku podpiekamy na oleju cebulę z kiełbasą. Kiedy się zarumieni dodajemy paprykę,pieczarki i pokrojone pomidory.
  4. Następnie dodajemy przyprawy i kostkę rosołową. Prużymy około 15 minut.
  5. Następnie wlewamy wodę i dodajemy przecier. Gotujemy około 15 minut. 
  6. Do lecza wsypujemy kurki i pokrojone parówki, zmniejszamy gaz i mieszając doprawiamy do smaku, chwilkę gotujemy. 
  7. Leczo studzimy, najsmaczniejsze jest kiedy trochę postoi. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego. 

2 komentarze

  1. Lecza z kurkami jeszcze nie jadłam, ale taki dodatek na pewno wzbogacił jego smak :)

    OdpowiedzUsuń