KRĄŻKI CUKINII NADZIEWANE MIĘSEM

25.08.2016
data:post.title
Dzisiaj polecam przepis na krążki cukini nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na oleju.
Mi bardzo smakowały a podałam je polane odrobiną ketchupu.
Jeżeli lunicie cukinię tak jak ja to te danie jest dla Was.


                                                                           SKŁADNIKI :
  • 2-3 średniej wielkości cukinie
  • 300 g chudego mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • papryka słodka w proszku do smaku
  • tarty ser do posypania ( według uznania )
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 2 łyżki oleju
                                                                     PRZYGOTOWANIE : 
  1. Cukinię obieramy i tniemy na 2 centymetrów plastry.
  2. Z każdego plastra należy wydarzyć środek, można wyciąć go kieliszkiem ale ja zrobiłam to łyżeczką. Tak było wygodniej.
  3. Wszystkie krążki lekko solimy.
  4. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulę, natkę i przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą.
  5. Masę mięsną mieszamy. 
  6. Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem.
  7. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180  C, przez około 20-30 minut.
  8.  Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i posypujemy cukinię serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut i danie wykładamy z piekarnika.
  9. Krążki podajemy polane ketchupem, smacznego. 




Prześlij komentarz