Mi bardzo smakowały a podałam je polane odrobiną ketchupu.
SKŁADNIKI :
- 2-3 średniej wielkości cukinie
- 300 g chudego mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- papryka słodka w proszku do smaku
- tarty ser do posypania ( według uznania )
- 1 łyżka posiekanej natki
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
- Cukinię obieramy i tniemy na 2 centymetrów plastry.
- Z każdego plastra należy wydarzyć środek, można wyciąć go kieliszkiem ale ja zrobiłam to łyżeczką. Tak było wygodniej.
- Wszystkie krążki lekko solimy.
- Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulę, natkę i przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą.
- Masę mięsną mieszamy.
- Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem.
- Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez około 20-30 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i posypujemy cukinię serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut i danie wykładamy z piekarnika.
- Krążki podajemy polane ketchupem, smacznego.
Prześlij komentarz