SKŁADNIKI :
- mąka pszenna około 400 g
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- gorąca woda do zagniecenia ciasta
Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło.
FARSZ :
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 marchew, pietruszka, kawałek selera
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu
- 2 litry bulionu
- 1 duża, czerstwa bułka namoczona w wywarze
- sól, pieprz, majeranek i magi do smaku
- olej do podpieczenia cebuli
DODATKOWO :
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 50 sera gorgonzola
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso przekładamy do garnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w wrzątku około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia ich na wierzch.
- Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około 10 minut aż liście zmiękną, na koniec dodajemy ser gorgonzolę i mieszamy.
- Na talerz nakładamy porcje szpinaku, na to pierogi i posypujemy podpieczoną cebulka.
- Danie podajemy ciepłe, smacznego.
Przygotowane smaczne dania powinny być podane na pięknych naczyniach. Koniecznie w takim razie skorzystaj z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie internetowym DAJAR. Zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE”.
Prześlij komentarz