PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM

31 paź 2016
data:post.title
Pierogi można przygotować z przeróżnymi farszami ale chyba te najlepsze są z mięsem i cebulką. Dzisiaj przygotowałam je w wersji zdrowszej i bogatej w witaminy. Podałam je ze świeżym szpinakiem. Pierogi wyszły pyszne, smaczne i zdrowe, polecam.


                                                               SKŁADNIKI :
  • mąka pszenna około 400 g 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 jajko 
  • gorąca woda do zagniecenia ciasta 
Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło.

                                                                      FARSZ : 
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchew, pietruszka, kawałek selera 
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu  
  • 2 litry bulionu 
  • 1 duża, czerstwa bułka namoczona w wywarze 
  • sól, pieprz, majeranek i magi do smaku
  • olej do podpieczenia cebuli
                                                                  DODATKOWO : 
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50 sera gorgonzola
  • sól do smaku 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso przekładamy do garnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. 
  2. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w wrzątku około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia ich na wierzch. 
  3. Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około 10 minut aż liście zmiękną, na koniec dodajemy ser gorgonzolę i mieszamy.
  4. Na talerz nakładamy porcje szpinaku, na to pierogi i posypujemy podpieczoną cebulka.
  5. Danie podajemy ciepłe, smacznego.


Przygotowane smaczne dania powinny być podane na pięknych naczyniach. Koniecznie w takim razie skorzystaj z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie internetowym DAJAR. Zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE”.



Prześlij komentarz