MAKARON ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM

31 paź 2016
data:post.title
Makaron zapiekany z serem to łatwe, smaczne i uniwersalne danie. Bardzo szybko się je przygotowuje, jest rewelacyjne na ciepło, zimno lub odgrzane na drugi dzień. Do tego dania można użyć rożnych serów tworząc własny smak lub resztek serowych. Taki makaron jest świetną alternatywą na szybki obiad po pracy.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 150 - 200 g makaronu świderki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła naturalnego
  • 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g wędzonego boczku 
  • 200 g sera żółtego ( gouda, cheddar, ementaler lub morski )
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy.
  2. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Od razu wlewamy całe mleko i ciągle mieszając doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Sos gotujemy około 3-5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypujemy większość startego sera i mieszamy.
  3. Na patelni podpiekamy drobno pokrojony boczek, kiedy się wytopi dodajemy go do makaronu. 
  4. Makaron z boczkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy całym sosem serowym i lekko mieszamy.
  5. Danie posypujemy resztą sera i zapiekamy około 15-20 minut aż wierzch się zarumieni. 
  6. Zapiekankę podajemy ciepłą posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.





2 komentarze