SKŁADNIKI :
- 150 - 200 g makaronu świderki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła naturalnego
- 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 100 g wędzonego boczku
- 200 g sera żółtego ( gouda, cheddar, ementaler lub morski )
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy.
- W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Od razu wlewamy całe mleko i ciągle mieszając doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Sos gotujemy około 3-5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypujemy większość startego sera i mieszamy.
- Na patelni podpiekamy drobno pokrojony boczek, kiedy się wytopi dodajemy go do makaronu.
- Makaron z boczkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy całym sosem serowym i lekko mieszamy.
- Danie posypujemy resztą sera i zapiekamy około 15-20 minut aż wierzch się zarumieni.
- Zapiekankę podajemy ciepłą posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
już mi się ta zapiekanka podoba , bo tak prosta :)
OdpowiedzUsuńKocham takie potrawy! Na pewno zrobię jutro na obiad. :)
OdpowiedzUsuń