SKŁADNIKI :
- 0,5 kg schabu
 - sól, pieprz do smaku
 - 3 listki szałwii
 - gałązka tymianku
 - 1 liść laurowy
 - 1 ziele angielskie
 - 5 kulek pieprzu
 - 1 czerstwa, mała bułka
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - 2 łyżki oleju
 
                                                                 DODATKOWO : 
- 2 jabłka
 - 2 gruszki
 - 2 łyżki masła klarowanego
 - 1 łyżka miodu
 - 0,3 kg ziemniaków
 - 50 ml słodkiej śmietanki
 - 1 łyżeczka chrzanu
 - sól do smaku
 - sos balsamiczny i kiełki do ozdoby
 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
- Schab myjemy, pozbawiamy błon i osuszamy, doprawiamy solą. Pakujemy próżniowo z liściem laurowym, zielem, pieprzem, szałwią i tymiankiem ( ja zapakowałam mięso w gruby woreczek i zawiązałam gumką, tak aby woda się nie dostała ).
 - Gotujemy schab na malutkim ogniu około 20, następnie zakręcamy gaz i pozostawiamy mięso na 10 minut aby doszło.
 - Jabłka i gruszki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych.
 - Na patelni rozgrzewamy masło z miodem i podpiekamy na nim kawałki owoców.
 - Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, wlewamy śmietankę, dodajemy 2 kawałki pieczonego jabłka,chrzan i blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą.
 - Schab wyjmujemy z woreczka. Zdejmujemy przyprawy.
 - Bułkę mielimy z natką pietruszki aby powstała kruszonka, dodajemy olej, mieszamy. Obtaczamy w niej schab tak aby kruszonka się przykleiła. Kroimy na kawałki.
 - Na talerz wykładamy porcję puree, układamy plaster schabu, do tego dodajemy kawałek pieczonego jabłka i gruszki, polewamy pozostałym sosem z pieczenia owoców, dekorujemy sosem balsamicznym i kiełkami.
 - Smacznego.
 









Przepyszna kompozycja smaków. Za pure z gruszki pojechałabym do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńależ piękna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
Usuń