PIZZA Z SEREM W BRZEGACH JAK PIZZA HUT + FILMIK

17 sty 2017
data:post.title


Pizza z serowymi brzegami jest smaczną alternatywą dla smakoszy tego wypieku i sera. Dzięki temu pizza jest zjadana do samego końca. Przepis jest prosty i myślę że każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem i upieczeniem, w dodatku jest mega smaczna. Polecam.


                                                                    SKŁADNIKI : 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 kostki drożdży 100 g 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ziół do pizzy
                                                                   DODATKOWO : 
  • 300 g żółtego sera
  • 150 g sera mozzarella
  • 150 g szynki
  • 100 g salami
  • kilka pieczarek 
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona 
                                                                             SOS : 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii ze sklepu Plenus
  • sól cukier do smaku
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ciasta, miksujemy robotem lub zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za suche i nie chce się zagnieść dolewamy wody i ponownie zagniatamy. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy pomidory i bazylię, prużymy do momentu odparowania płynów. Kiedy sos zgęstnieje, blendujemy go i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
  3. Sery ścieramy na tarce i mieszamy, pieczarki, paprykę i cebulę drobno kroimy.
  4. Ciasto wykładamy na posypany blat mąką, lekko je zagniatamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienki placek odpowiadający blaszce na pizzę, brzegi ciasta smarujemy wodą, i wokół brzegów rozsypujemy ser, zlepiamy je ku środkowi tak aby ser był schowany. 
  5. Placek smarujemy sosem pomidorowym, na to rozkładamy salami, szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną i posypujemy pozostałym serem.
  6. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 % C, przez około 15-20 minut. Należy uważać aby się nie spiekła.
                             Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





 

7 komentarzy

  1. Wygląda przecudownie! Jak dawno jadłam pizzę.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa najlepsza a z tym serem to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędna ta pizza, aż mi ślinka cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na prawdę smaczna, ciasto idealna i te brzegi :) znikła cała

      Usuń
  4. Moja wersja akurat byłaby zmodyfikowana (nie jadam mięcha i nie cierpię cebuli, więc pomijam ją całkowicie i nie słucham tych, którzy mówią "No ale jak to, odrobina cebuli do smaku musi być!"), ale mam zasadnicze pytanie: jaka szerokość z tego wychodzi? Żyję, gotuję i jem jednoosobowo, mogę zjeść pizzę rozmiaru małego lub średniego z pizzerii, ale dużej za jednym posiedzeniem już nie pochłonę.

    OdpowiedzUsuń