NALEŚNIKI AMARANTUSOWE Z MŁODYM JĘCZMIENIEM + FILMIK

5 mar 2017
data:post.title
Naleśniki z mąki z amarantusa są bezglutenowe, dietetyczne i lekkostrawne. Idealne dla osób dbających o linię, podałam je z twarożkiem i kremem z młodego jęczmienia co wzbogaciło walory zdrowotne naleśników. Młody jęczmień jest do nabycia w sklepie internetowym PLENUS


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 2 szklanki mąki z amarantusa Plenus 
  • 0,5 l lub troszkę więcej mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina oleju 
                                                                       NADZIENIE : 
  • 300 g twarożku trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka proszku z młodego jęczmienia Plenus 
  • 2 łyżki płynnego miodu 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mleko i jaka wlewamy do miski, dodajemy mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy ciasto trzepaczką, aż składniki się połączą. Ciasto odkładamy na 15 minut aby mąka dobrze napęczniała.
  2. Patelnie teflonową smarujemy olejem i pieczemy naleśniki. 
  3. Mniejszą część twarożku mieszamy z młodym jęczmieniem.
  4. Naleśniki smarujemy twarożkiem następnie pastą z jęczmieniową i zwijamy, przecinamy na pół i posypujemy lekko cukrem pudrem.
  5. Smacznego. 
     Zapraszam do obejrzenia filmiku ; 





     
 

1 komentarz

  1. to Ci dopiero ciekawy eksperyment kulinarny, chętnie bym spróbowała jak to wszystko smakuje razem :)

    OdpowiedzUsuń