Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych. Ser przygotowany z ciemną czekoladą, zapieczony na spodzie oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go malinami. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 2 opakowania czekoladowego budyniu bez cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30 %
- 100 g ciemnej czekolady + 3 łyżki mleka
SPÓD SERNIKA :
- 250 g ciastek oreoo
- 50 g roztopionego masła
POLEWA :
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietany 30 %
- 200 g świeżych malin
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Ciastka oreoo łącznie z kremem przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie rozgniatamy je tłuczkiem aż powstanie drobno, pokruszona masa.
- Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy folią aluminiową. Na dnie rozkładamy masę z ciastek i dokładnie ją rozkładamy.
- Ser miksujemy z cukrami i jajkami. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, następnie po ostudzeniu wlewamy ją do sera łącznie ze Śmietanką 30 %. Na koniec, ciągle miksując wsypujemy budynie. Ser wylewamy na ciastka, równo go rozprowadzając.
- Sernik pieczemy w temperaturze 150 % C, przez 1 godzinę. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze tylko dla tego aby był równy po upieczeniu i kremowy w konsystencji.
- Sernik studzimy aż będzie całkowicie zimny.
- Polewa- czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją ze śmietanką w mikrofalówce, dokładnie mieszamy aż powstanie kremowa masa.
- Zimny sernik wyjmujemy z tortownicy, polewamy polewą i dekorujemy ozdobnie malinami.
- Ciasto chłodzimy aż polewa całkowicie zastygnie.
- Sernik posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy.
Dodaj napis |
Wygląda bajecznie 😍
OdpowiedzUsuńDziękuje :) czasem trzeba sobie pozwolić na tychne ciacho :)
UsuńAle obłędny! ❤
OdpowiedzUsuń