SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI I OREOO

10 sie 2017
data:post.title
Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych. Ser przygotowany z ciemną czekoladą, zapieczony na spodzie oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go malinami. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje.


SKŁADNIKI  :
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 2 opakowania czekoladowego budyniu bez cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 100 g ciemnej czekolady + 3 łyżki mleka
                                                                 SPÓD SERNIKA :
  • 250 g ciastek oreoo
  • 50 g roztopionego masła
                                                                       POLEWA :
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 200 g świeżych malin
  • cukier puder do posypania
                                                            PRZYGOTOWANIE :
  1. Ciastka oreoo łącznie z kremem przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło i  dokładnie rozgniatamy je tłuczkiem aż powstanie drobno, pokruszona masa.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy folią aluminiową. Na dnie rozkładamy masę z ciastek i dokładnie ją rozkładamy.
  3. Ser miksujemy z cukrami i jajkami. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, następnie po ostudzeniu wlewamy ją do sera łącznie ze Śmietanką 30 %. Na koniec, ciągle miksując wsypujemy budynie. Ser wylewamy na ciastka, równo go rozprowadzając.
  4. Sernik pieczemy w temperaturze 150 % C, przez 1 godzinę. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze tylko dla tego aby był równy po upieczeniu i kremowy w konsystencji.
  5. Sernik studzimy aż będzie całkowicie zimny.
  6. Polewa- czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją ze śmietanką w mikrofalówce, dokładnie mieszamy aż powstanie kremowa masa.
  7. Zimny sernik wyjmujemy z tortownicy, polewamy polewą i dekorujemy ozdobnie malinami.
  8. Ciasto chłodzimy aż polewa całkowicie zastygnie.
  9. Sernik posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy.
Dodaj napis




 

3 komentarze