ZAKWAS NA ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY + FILMIK

27 lut 2018
data:post.title
Na żur i barszcz są potrzebne zakwasy, bez nich te pyszne zupki nie mają smaku. Wystarczy kilka dni czekania, mąka żytnia na żur ( razowa ) oraz pszenna razowa aby stworzyć aromatyczne zakwasy.


Zakwas na barszcz biały przygotowuje się na bazie mąki pszennej razowej, wody, czosnki i majeranku, który doda charakterystycznego zapachu.

SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka mąki pszennej, razowej ( 100-120 g ) typu 1850-200
  • 0.5 l wody przegotowanej lub z butelki
  • 1 litrowy słoik
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 liście laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • kilka kulek pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
Zakwas na żur przygotowujemy z mąki żytniej razowej ( lub typowej mąki na żur ) typu 2000 i czosnku.

                                                                    SKŁADNIKI :
  •  1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 0.5 l  wody przegotowanej
  • 1-2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • 3 ząbków czosnku
                                                            PRZYGOTOWANIE :
  1. Do słoików wsypujemy mąki, każdą osobno. Do zakwasu na barszcz dodajemy wszystkie składniki z majerankiem, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy łyżką drewnianą.
  2. Z żurem robimy tak samo.
  3. Słoiki przykrywamy gazą lub leciutko zakręcamy, pozwalając gazą uciekać. Odkładamy na kilka dni w ciepłe miejsce, może to być parapet i czekamy. Każdego dnia zakwasy należy przemieszać drewnianą łyżką tak aby mąka nie była zbytnio zbrylona i tą czynność powtarzamy przez 5 dni.
  4. Jeżeli chcemy aby zakwasy były szybciej ukiszone można do nich dodać po łyżce kwasu chlebowego lub po łyżce soku z ogórków kiszonych.
  5. Kiedy zakwasy są już kwaśne, zakręcamy je dekielkami i przechowujemy w lodówce.
  6. Można je również przelać do szklanych lub plastikowych butelek.
  7. Domowy zakwas jest smaczny, mocny idealny na zupę.
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;  


 

1 komentarz