Golonki indycze na początek peklujemy aby szybciej się upiekły i pyły bardzo mięciutkie. Następnie pieczemy w piekarniku z warzywami aby się pięknie zarumieniły i w pyszny posiłek zamieniły. Można je same zajadać lub z pysznymi dodatkami do obiadu podawać.
SKŁADNIKI :
- 6-8 golonek indyczych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka majeranku
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka piwa
- 2 l wody + 0.5 l wrzątku
- 1 łyżka cukru
- 5 płaskich łyżek soli
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku z łuskami, pokrojone
PRZYGOTOWANIE :
- Peklówka - wszystkie składniki zalewy mieszamy w gorącej wodzie, mieszamy. Do dużego garnka wlewamy wodę i ostudzoną zalewę, wkładamy mięso i odkładamy na minimum 12 godzin.
- Mięso wyjmujemy, dobrze odsączamy. Przyprawy mieszamy w 2-3 łyżkach oleju i rozcieramy, nacieramy nimi mięso.
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki.
- Na patelni na odrobinie oleju podpiekamy golonki z każdej strony.
- Do naczynia żaroodpornego ( najlepiej dwóch ) rozkładamy warzywa, układamy mięso i polewamy pozostałymi sokami z patelni, wlewamy piwo, na naczynie 1/3 szklanki. Przykrywamy naczynia i pieczemy w piekarniku około 1-2 godziny, w temperaturze 180 % C. Po 1,5 godzinie odkrywamy pokrywki i podpiekamy mięso pozwalając płyną odparować.
- Golonki podajemy ciepłe z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówka.
- Smacznego .
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz