GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK

1 mar 2018
data:post.title
 Golonki indycze na początek peklujemy aby szybciej się upiekły i pyły bardzo mięciutkie. Następnie pieczemy w piekarniku z warzywami aby się pięknie zarumieniły i w pyszny posiłek zamieniły. Można je same zajadać lub z pysznymi dodatkami do obiadu podawać.


SKŁADNIKI :
  • 6-8 golonek indyczych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka majeranku
  • 5 łyżek oleju 
  • 1 szklanka piwa
                                                                    PEKLÓWKA :

  • 2 l wody +  0.5 l wrzątku 
  • 1 łyżka cukru
  • 5 płaskich łyżek soli 
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku z łuskami, pokrojone
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Peklówka - wszystkie składniki zalewy mieszamy w gorącej wodzie, mieszamy. Do dużego garnka wlewamy wodę i ostudzoną zalewę, wkładamy mięso i odkładamy na minimum 12 godzin. 
  2. Mięso wyjmujemy, dobrze odsączamy. Przyprawy mieszamy w 2-3 łyżkach oleju i rozcieramy, nacieramy nimi mięso. 
  3. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki. 
  4. Na patelni na odrobinie oleju podpiekamy golonki z każdej strony. 
  5. Do naczynia żaroodpornego ( najlepiej dwóch ) rozkładamy warzywa, układamy mięso i polewamy pozostałymi sokami z patelni, wlewamy piwo, na naczynie 1/3 szklanki. Przykrywamy naczynia i pieczemy w piekarniku około 1-2 godziny, w temperaturze 180 % C. Po 1,5 godzinie odkrywamy pokrywki i podpiekamy mięso pozwalając płyną odparować. 
  6. Golonki podajemy ciepłe z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówka. 
  7. Smacznego . 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





 

Publikowanie komentarza