JAJKA WIELKANOCNE MARYNOWANE W KMINKU + FILMIK

26 mar 2018
data:post.title
Jajka marynowane w kminku są doskonałą przekąską na stole wielkanocnym. Lekko słone, o orzeźwiającym smaku zachwycą nie jedną osobę. Tradycyjnie przygotowane na Śląsku a tradycja sięga setki lat wstecz. Tak przygotowane jajka nadają się do jedzenia już po dwóch dniach. Są świetnym dodatkiem do kanapek, podkreślają smak i aromat.  


SKŁADNIKI : 
  • 6-7 jajek
  • 1 l wody
  • 2 łyżki kminku
  • 2 płaskie łyżki soli
  • duża garść łusek cebuli
  • 1 słoik litrowy
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Łuski cebuli przekładamy do garnka, wsypujemy cały kminek i wkładamy jajka. 
  2. Gotujemy około 10 - 15 minut. 
  3. Po ugotowaniu jajka wyjmujemy, z zalewy usuwamy łuski cebuli, dodajemy sól i mieszamy. 
  4. Do słoika wkładamy jajka, zalewamy zalewą łącznie z kminkiem i zakręcamy.
  5. Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy 2-7 dni w lodówce, do jedzenia nadają się już po dwóch dniach.
  6. Jajka obieramy i zjadamy, są bardzo smaczne.
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





 

Publikowanie komentarza