Jajka marynowane w kminku są doskonałą przekąską na stole wielkanocnym. Lekko słone, o orzeźwiającym smaku zachwycą nie jedną osobę. Tradycyjnie przygotowane na Śląsku a tradycja sięga setki lat wstecz. Tak przygotowane jajka nadają się do jedzenia już po dwóch dniach. Są świetnym dodatkiem do kanapek, podkreślają smak i aromat.
SKŁADNIKI :
- 6-7 jajek
- 1 l wody
- 2 łyżki kminku
- 2 płaskie łyżki soli
- duża garść łusek cebuli
- 1 słoik litrowy
PRZYGOTOWANIE :
- Łuski cebuli przekładamy do garnka, wsypujemy cały kminek i wkładamy jajka.
- Gotujemy około 10 - 15 minut.
- Po ugotowaniu jajka wyjmujemy, z zalewy usuwamy łuski cebuli, dodajemy sól i mieszamy.
- Do słoika wkładamy jajka, zalewamy zalewą łącznie z kminkiem i zakręcamy.
- Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy 2-7 dni w lodówce, do jedzenia nadają się już po dwóch dniach.
- Jajka obieramy i zjadamy, są bardzo smaczne.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz