Barszcz biały to tradycyjna zupka świąteczna na zakwasie, z jajeczkami i białą kiełbasą jest rewelacyjna.
SKŁADNIKI :
- 4 prędka białej kiełbasy surowej lub parzonej
- 2 marchewki
- 1-2 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 pietruszka, kawałek selera
- 150 g wędzonego boczku
- 1 szklanka zakwasu na barszcz biały
- liść laurowy
- ziele angielskie. pieprz w ziarnkach
- 1-2 łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1- 1,5 l wody- bulionu
PRZYGOTOWANIE :
- Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kawałki.
- Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z przyprawami i białą kiełbasą, gotujemy aż warzywa zmiękną.
- Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż się zarumienią.
- Kiełbasę wyjmujemy z zupy i po ostudzeniu kroimy w talarki.
- Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Dodajemy majeranek i pokrojoną kiełbasę oraz podpieczony boczek. Na koniec wlewamy zakwas i wrzucamy pokrojone jajka.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :
Pycha! Smakuje rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) życzę smacznego
UsuńJajefajne
OdpowiedzUsuń