Mięso ze słoika smakuje wybornie, smaczne, pachnące i otulone galaretką. Prawdziwy smak dzieciństwa.
SKŁADNIKI :
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg boczku
- 50 g peklosoli
- 6-7 ząbków czosnku
- 1 łyżka pieprzu
- majeranek tylko do smaku
- 1 łyżeczka utartej kolendry
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki żelatyny spożywczej
NA KAŻDY SŁOIK :
- 1-2 kulki ziela angielskie
- po liściu laurowym
- kilka kulek pieprzu
- około 6-8 słoików 0,5 l
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy, wycinamy wszystkie tłuste kawałki. Chude mięso kroimy w większą kostkę a tłuste łącznie z boczkiem, w drobną kostkę.
- Przekładamy je do miski, wsypujemy całą peklosól i dokładnie mieszamy. Mięso odkładamy do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień należy je przemieszać.
- Po upływie tego czasu mięso przekładamy do większej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Do umytych słoików nakładamy mięso do 3/4 ich wysokości. Dokładnie zakręcamy.
- Pasteryzujemy metodą potrójnego gotowania. W pierwszy dzień gotujemy słoiki w wodzie 1 godzinę, wyjmujemy i studzimy. Na drugi dzień gotujemy 45 minut i ponownie studzimy.
- Mięso chłodzimy, kiedy galaretka zastygnie można je otworzyć i zjeść.
- Słoiki z mięsem tak przygotowane długo i świetnie się przechowują i pysznie smakują.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Witam. Zrobiłam mięsko tak jak w przepisie lecz galaretka nie stężała,przyznam że dałam mniej żelatyny, bo po prostu mi brakło czy to mógłby być powód tego że ta galaretka nie stężała?
OdpowiedzUsuńMożliwe, że słoiki stały w ciepłym miejscu .
Usuń