MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ + FILMIK

8 mar 2018
data:post.title
Mięso ze słoika smakuje wybornie, smaczne, pachnące i otulone galaretką. Prawdziwy smak dzieciństwa.


  SKŁADNIKI :
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku
  • 50 g peklosoli
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  • majeranek tylko do smaku 
  • 1 łyżeczka utartej kolendry
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki żelatyny spożywczej
                                                              NA KAŻDY SŁOIK :

  • 1-2 kulki ziela angielskie
  • po liściu laurowym
  • kilka kulek pieprzu
  • około 6-8 słoików 0,5 l
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso myjemy, wycinamy wszystkie tłuste kawałki. Chude mięso kroimy w większą kostkę a tłuste łącznie z boczkiem, w drobną kostkę. 
  2. Przekładamy je do miski, wsypujemy całą peklosól i dokładnie mieszamy. Mięso odkładamy do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień należy je przemieszać. 
  3. Po upływie tego czasu mięso przekładamy do większej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Do umytych słoików nakładamy mięso do 3/4 ich wysokości. Dokładnie zakręcamy. 
  4. Pasteryzujemy metodą potrójnego gotowania. W pierwszy dzień gotujemy słoiki w wodzie 1 godzinę, wyjmujemy i studzimy. Na drugi dzień gotujemy 45 minut i ponownie studzimy. 
  5. Mięso chłodzimy, kiedy galaretka zastygnie można je otworzyć i zjeść. 
  6. Słoiki z mięsem tak przygotowane długo i świetnie się przechowują i pysznie smakują. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

2 komentarze

  1. Witam. Zrobiłam mięsko tak jak w przepisie lecz galaretka nie stężała,przyznam że dałam mniej żelatyny, bo po prostu mi brakło czy to mógłby być powód tego że ta galaretka nie stężała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że słoiki stały w ciepłym miejscu .

      Usuń