KARPATKA + FILMIK

14 mar 2018
data:post.title
Karpatka to pyszne, ptysiowe, puszyste ciasto z masa budyniową. Jest bardzo znane i bardzo lubiane, osobiście za nim przepadam. Polecam je upiec do niedzielnej kawki i nie tylko. 


CIASTO : 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka 150 g mąki ) 
  • 1 i 1/2 szklanka wody
  • 200 g margaryny 
  • 6 dużych jajek 
  • 1-2 formy 25/30 cm 
                                                                        MASA : 
  • 3 szklanka mleka pełnego
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki z czubkiem mąki pszennej 
  • 1 mały olejek migdałowy 
  • 250 g margaryny 
  • 2 łyżki cukru pudru do masy ( gdyby była za mało słodka )
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciasto - do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i zagotowujemy. Kiedy tłuszcz się rozpuści wsypujemy całą mąkę i energicznie mieszamy aż mąka się sparzy i zagotuje. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu miksujemy ciasto z jajkami aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. 
  2. Dwie blaszki wykładamy papierem, rozkładamy ciasto równo na dwa placki, maczamy łyżkę w wodzie i równo rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy ciasta razem lub osobno 30 minut w temperaturze 210-220 % C, kiedy karpatki zaczną się przypiekać, temperaturę zmniejszamy i dalej pieczemy aż ciasto trochę się przesuszy i stanie się wypieczone. 
  3. Masa - cześć mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i ogrzewamy, w drugiej części mleka mieszamy mąki i wlewamy do garnka, mieszamy masę aż się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy. 
  4. Robotem ucieramy margarynę ( temperatura pokojowa ) partiami dodajemy budyń i ucieramy aż wszystkie składniki się połączą, dosypujemy cukru pudru do smaku i wlewamy olejek migdałowy. 
  5. Na spód blaszki kładziemy pierwszy blat ciasta, na to masa którą równo rozsmarowujemy i drugi blat ciasta, lekko go dociskamy. Ciasto chłodzimy, dekorujemy czekoladą i cukrem pudrem. Smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Publikowanie komentarza