Karpatka to pyszne, ptysiowe, puszyste ciasto z masa budyniową. Jest bardzo znane i bardzo lubiane, osobiście za nim przepadam. Polecam je upiec do niedzielnej kawki i nie tylko.
CIASTO :
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka 150 g mąki )
- 1 i 1/2 szklanka wody
- 200 g margaryny
- 6 dużych jajek
- 1-2 formy 25/30 cm
MASA :
- 3 szklanka mleka pełnego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki z czubkiem mąki pszennej
- 1 mały olejek migdałowy
- 250 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru do masy ( gdyby była za mało słodka )
PRZYGOTOWANIE :
- Ciasto - do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i zagotowujemy. Kiedy tłuszcz się rozpuści wsypujemy całą mąkę i energicznie mieszamy aż mąka się sparzy i zagotuje. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu miksujemy ciasto z jajkami aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
- Dwie blaszki wykładamy papierem, rozkładamy ciasto równo na dwa placki, maczamy łyżkę w wodzie i równo rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy ciasta razem lub osobno 30 minut w temperaturze 210-220 % C, kiedy karpatki zaczną się przypiekać, temperaturę zmniejszamy i dalej pieczemy aż ciasto trochę się przesuszy i stanie się wypieczone.
- Masa - cześć mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i ogrzewamy, w drugiej części mleka mieszamy mąki i wlewamy do garnka, mieszamy masę aż się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.
- Robotem ucieramy margarynę ( temperatura pokojowa ) partiami dodajemy budyń i ucieramy aż wszystkie składniki się połączą, dosypujemy cukru pudru do smaku i wlewamy olejek migdałowy.
- Na spód blaszki kładziemy pierwszy blat ciasta, na to masa którą równo rozsmarowujemy i drugi blat ciasta, lekko go dociskamy. Ciasto chłodzimy, dekorujemy czekoladą i cukrem pudrem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz