Zupa chrzanowa kojarzona jest ze Świętami Wielkanocnymi, wtedy przeważnie jest gotowana. Bardzo smaczna i aromatyczna o zapachu tartego chrzanu.
SKŁADNIKI :
- 4 kiełbasy białe surowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 g szynki wędzonej
- 150-200 g chrzanu
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- 1 i 1/2 l bulionu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy ( liść, ziele, pieprz ) i wkładamy kiełbasę, gotujemy 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę, dodajemy pokrojona cebulę i chwilkę gotujemy.
- Z mąki, śmietany i wody przygotowujemy zasklepkę, wlewamy ja do zupy i energicznie mieszamy, zagotowujemy. Zupę doprawiamy sola i pieprzem do smaku, zakręcamy.
- Jaka kroimy w ćwiartki a kiełbasę w talarki.
- Do zupy dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. Zupa jest już gotowa, delikatnie wkładamy pokrojoną kiełbasą i jajka. Podajemy ciepłą z pieczywem.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz