WARSZTATY Z WICTORIA CYMES + FILMIK

14 mar 2018
data:post.title
Warsztaty z Wictoria Cymes odbyły się 08.02.2018 w Warszawskim studiu CookUp, zlokalizowanym na terenie kultowego Fortu Mokotów w Warszawie.
Tematem warsztatów były ekologiczne owoce oraz wykorzystanie ich w kuchni i nie tylko.
Warsztaty prowadziła Sandra Kotowicz i Maciej Prot.



Warsztaty były przesmaczne i bardzo zdrowe. Po pysznej degustacji soków, przeszliśmy go przygotowania potraw. Pierwsza była
sałatkę z kompresowanych ogórków i Granny Smith w soku jabłkowym
Danie przygotowane z użyciem ekologicznych owoców jabłoni domowej (Granny Smith)
Składniki na 6 porcji:
  • 2 długie ogórki
  • 1,5 jabłka granny smith 1 opakowanie roszponki
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 limonka
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek ekologicznych Wictoria Cymes 
Ogórki pokroić na cienkie plastry. Jabłka pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek, cienko pokroić i zamarynować w soku z limonki. Wycisnąć sok z jabłek ekologicznych i zalać nim ogórki i jabłka Granny Smith i kompresować przez minutę przy użyciu pakowarki próżniowej. Całość połączyć z roszponką oraz oliwą z oliwek.



Danie główne to karmelizowany kurczak z cytrynowym szpinakiem i puree marchwiowo selerowymDanie przygotowane z użyciem świeżego soku marchwiowo-selerowego Cymes z Pojezierza Wałeckiego, wytwarzanego tradycyjnymi metodami.

Składniki na 6 porcji:
  •  3 duże filety z kurczaka
  • 2 cytryny 100 g szpinaku baby
  • 4 marchewki 1/2 selera (korzeń)
  • 100 ml soku marchwiowo- selerowego Cymes
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 50 g miodu
  • 500 ml mleka
  • łyżka oleju roślinnego
  • pieprz grubo mielony Sól
Filet z kurczaka oczyścić i wrzucić do zimnego roztworu solnego na około godzinę. Następnie osuszyć, rozgrzać olej roślinny na patelni, doprawić mięso szczypta soli i pieprzu i dodać łyżkę miodu do karmelizacji. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, następnie piec w piekarniku przez 6-7 minut w temperaturze 180°C.
Szpinak sparzyć w osolonej, wrzącej wodzie i odcedzić. Cebulkę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na maśle, dodać szpinak oraz odrobinie soku z cytryny oraz świeżo startą skórkę. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew i seler obrać i pokroić na małe kawałki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie, połączonej z mlekiem 50/50. Całość odcedzić, miksować w blenderze dodając soku selerowo- marchwiowego. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodać łyżkę zimnego masła.



Po głównym daniu nadszedł czas na deser, i tu zaskoczenie, pyszna tapioka z jabłkiem, mniam...Jabłkowy pudding z tapioki z miętą i duszoną antonówką w trawie cytrynowej
Danie przygotowane z użyciem ekologicznych owoców jabłoni domowej (antonówka i champion)                                                                   Składniki na 6 porcji:
  • 600 ml mleka migdałowego
  • 400 ml wody
  • 125 g tapioki
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • pęczek mięty
  • 2 jabłka ekologiczne
  • 50ml syropu klonowego
Jabłka ekologiczne obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z rozbitą trawą cytrynową i syropem klonowym i odrobiną wody. Następnie dodać pozostałą ilość wody oraz mleko migdałowe i tapiokę. Gotować na średnim ogniu przez kilkanaście minut, co chwile mieszając, do uzyskania przezroczystego koloru tapioki. Serwować wystudzone z listkami świeżej mięty.
Warsztaty były przeurocze i przesmaczne.

                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 






 

Prześlij komentarz