Warsztaty z Wictoria Cymes odbyły się 08.02.2018 w Warszawskim studiu CookUp, zlokalizowanym na terenie kultowego Fortu Mokotów w Warszawie.
Tematem warsztatów były ekologiczne owoce oraz wykorzystanie ich w kuchni i nie tylko.
Warsztaty prowadziła Sandra Kotowicz i Maciej Prot.
Warsztaty były przesmaczne i bardzo zdrowe. Po pysznej degustacji soków, przeszliśmy go przygotowania potraw. Pierwsza była
sałatkę z kompresowanych ogórków i Granny Smith w soku jabłkowym
Danie przygotowane z użyciem ekologicznych owoców jabłoni domowej (Granny Smith)
Składniki na 6 porcji:
- 2 długie ogórki
- 1,5 jabłka granny smith 1 opakowanie roszponki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 limonka
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek ekologicznych Wictoria Cymes
Ogórki pokroić na cienkie plastry. Jabłka pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek, cienko pokroić i zamarynować w soku z limonki. Wycisnąć sok z jabłek ekologicznych i zalać nim ogórki i jabłka Granny Smith i kompresować przez minutę przy użyciu pakowarki próżniowej. Całość połączyć z roszponką oraz oliwą z oliwek.
Danie główne to karmelizowany kurczak z cytrynowym szpinakiem i puree marchwiowo selerowym. Danie przygotowane z użyciem świeżego soku marchwiowo-selerowego Cymes
z Pojezierza Wałeckiego, wytwarzanego tradycyjnymi metodami.
Składniki na 6 porcji:
- 3 duże filety z kurczaka
- 2 cytryny 100 g szpinaku baby
- 4 marchewki 1/2 selera (korzeń)
- 100 ml soku marchwiowo- selerowego Cymes
- 1 cebula
- 100 g masła
- 50 g miodu
- 500 ml mleka
- łyżka oleju roślinnego
- pieprz grubo mielony Sól
Filet z kurczaka oczyścić i wrzucić do zimnego roztworu solnego na około godzinę. Następnie osuszyć, rozgrzać olej roślinny na patelni, doprawić mięso szczypta soli i pieprzu i dodać łyżkę miodu do karmelizacji. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, następnie piec w piekarniku przez 6-7 minut w temperaturze 180°C.
Szpinak sparzyć w osolonej, wrzącej wodzie i odcedzić. Cebulkę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na maśle, dodać szpinak oraz odrobinie soku z cytryny oraz świeżo startą skórkę. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew i seler obrać i pokroić na małe kawałki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie, połączonej z mlekiem 50/50. Całość odcedzić, miksować w blenderze dodając soku selerowo- marchwiowego. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodać łyżkę zimnego masła.
Po głównym daniu nadszedł czas na deser, i tu zaskoczenie, pyszna tapioka z jabłkiem, mniam...Jabłkowy pudding z tapioki z miętą i duszoną antonówką w trawie cytrynowej
Po głównym daniu nadszedł czas na deser, i tu zaskoczenie, pyszna tapioka z jabłkiem, mniam...Jabłkowy pudding z tapioki z miętą i duszoną antonówką w trawie cytrynowej
Danie przygotowane z użyciem ekologicznych owoców jabłoni domowej
(antonówka i champion) Składniki na 6 porcji:
- 600 ml mleka migdałowego
- 400 ml wody
- 125 g tapioki
- 2 sztuki trawy cytrynowej
- pęczek mięty
- 2 jabłka ekologiczne
- 50ml syropu klonowego
Jabłka ekologiczne obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z rozbitą trawą cytrynową
i syropem klonowym i odrobiną wody. Następnie dodać pozostałą ilość wody oraz mleko migdałowe
i tapiokę. Gotować na średnim ogniu przez kilkanaście minut, co chwile mieszając, do uzyskania przezroczystego koloru tapioki. Serwować wystudzone z listkami świeżej mięty.
Warsztaty były przeurocze i przesmaczne.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Warsztaty były przeurocze i przesmaczne.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz