Ciasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni.
BISZKOPT :
- 6 dużych jajek
- 150 g maki ziemniaczanej
- 130 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
BITA ŚMIETANA :
- 600 ml śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki żelatyny
- 4 łyżki ciemnego kakao + 1/4 szklanka mleka
DODATKOWO :
- blaszka 25/30 cm
- 1 słoik konfitury, dżemu wiśniowego
- 1 szklana słodkiej herbatki
- tarta czekolada do posypania
- wiśnie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Biszkopt - białka ubijamy z odrobina soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Biszkopt wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w 170 % C.
- Po ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki.
- Kakao mieszamy z gorącym mlekiem, tak aby nie było grudek.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklane wrzątku, studzimy.
- Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodajemy rozmieszane kakao i miksujemy, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko mieszamy.
- Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy herbatką, rozsmarowujemy dżem wiśniowy, wykładamy część śmietany i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i rozsmarowujemy pozostałą śmietanę.
- Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.
- Posypujemy tartą czekoladą, ozdabiamy wisienkami i gotowe.
- Podajemy pokrojone na kawałki, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Naprawdę pysznie wygląda i zapewne tak smakuje napewno upiekę
OdpowiedzUsuń