CIASTO BRZDĄC + FILMIK

26 mar 2018
data:post.title
Ciasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni. 


BISZKOPT : 
  • 6 dużych jajek 
  • 150 g maki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu 
                                                                 BITA ŚMIETANA : 
  • 600 ml śmietany 30 % 
  • 4 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki żelatyny 
  • 4 łyżki ciemnego kakao + 1/4 szklanka mleka
                                                                   DODATKOWO : 
  • blaszka 25/30 cm
  • 1 słoik konfitury, dżemu wiśniowego
  • 1 szklana słodkiej herbatki
  • tarta czekolada do posypania
  • wiśnie do dekoracji 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Biszkopt - białka ubijamy z odrobina soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 
  2. Biszkopt wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w 170 % C. 
  3. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. 
  4. Kakao mieszamy z gorącym mlekiem, tak aby nie było grudek. 
  5. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklane wrzątku, studzimy. 
  6. Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodajemy rozmieszane kakao i miksujemy, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko mieszamy. 
  7. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy herbatką, rozsmarowujemy dżem wiśniowy, wykładamy część śmietany i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i rozsmarowujemy pozostałą śmietanę. 
  8. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. 
  9. Posypujemy tartą czekoladą, ozdabiamy wisienkami i gotowe. 
  10. Podajemy pokrojone na kawałki, smacznego. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz