Pieczeń z łopatki, peklowana i upieczona z odrobiną przypraw jest bardzo delikatna i smaczna. Można ją pokroić w plastry, podać na ciepło jako danie obiadowe. Po schłodzeniu pieczeń nadaje się jako dodatek do pieczywa. Pieczeni z łopatki jest bardzo delikatna, miękka i smaczna. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1,3-1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 3 ząbki czosnku
PEKLÓWKA :
- 1 litr wody
- 35 g peklosoli
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 6 kulek pieprzu
- 3-5 ząbków czosnku z łuskami
PRZYGOTOWANIE :
- Peklówka- czosnek kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki z liściem, zielem, solą peklującą i pieprzem. Zalewamy wrzątkiem około 200 ml i dokładnie mieszamy. Kiedy zalewa wystygnie uzupełniamy wodą aż uzyskamy 1 litr zalewy.
- Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy peklówką, ( mięso powinno być pod wodą ), odkładamy w chłodne miejsce na 12- 24 godziny.
- Wyjmujemy je z peklówki i odkładamy aby mięso obciekło, czosnek z zostawiamy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pieprzem, papryką i majerankiem. Nacieramy mięso z każdej strony.
- Dokładnie i ciasno zwijamy mięso aby powstała pieczeń. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, przykrywamy i pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 % C, lub trochę mniejszej. Po 1,5 godzinie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy mięsu się podpiec.
- Wyjmujemy z piekarnika, mięsu pozwalamy ostygnąć, odwijamy nić i kroimy na plastry.
- Pieczeń nadaje się do podania na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
- Smacznego.
Zrobiłam wczoraj tą łopatkę, w solance mięso było 3 dni, a potem wszystko jak w przepisie.Mięsko wyszło ładne, różowe, ale niestety bardzo suche......dlaczego? Piekłam w rękawie i tylko 5 min końcówke do zarumienienia.
OdpowiedzUsuń