DELIKATNA PIECZEŃ Z ŁOPATKI + FILMIK

19 mar 2018
data:post.title
Pieczeń z łopatki, peklowana i upieczona z odrobiną przypraw jest bardzo delikatna i smaczna. Można ją  pokroić w plastry, podać na ciepło jako danie obiadowe. Po schłodzeniu pieczeń nadaje się jako dodatek do pieczywa. Pieczeni z łopatki jest bardzo delikatna, miękka i smaczna. Polecam.


 SKŁADNIKI :
  • 1,3-1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 3 ząbki czosnku
                                                                      PEKLÓWKA :
  • 1 litr wody
  • 35 g peklosoli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 6 kulek pieprzu
  • 3-5 ząbków czosnku z łuskami
                                                                PRZYGOTOWANIE :
  1. Peklówka- czosnek kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki z liściem, zielem, solą peklującą i pieprzem. Zalewamy wrzątkiem około 200 ml i dokładnie mieszamy. Kiedy zalewa wystygnie uzupełniamy wodą aż uzyskamy 1 litr zalewy.
  2. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy peklówką, ( mięso powinno być pod wodą ), odkładamy w chłodne miejsce na 12- 24 godziny.
  3. Wyjmujemy je z peklówki i odkładamy aby mięso obciekło, czosnek z zostawiamy.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pieprzem, papryką i majerankiem. Nacieramy mięso z każdej strony.
  5. Dokładnie i ciasno zwijamy mięso aby powstała pieczeń. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, przykrywamy i pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 % C, lub trochę mniejszej. Po 1,5 godzinie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy mięsu się podpiec.
  6. Wyjmujemy z piekarnika, mięsu pozwalamy ostygnąć, odwijamy nić i kroimy na plastry.
  7. Pieczeń nadaje się do podania na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
  8. Smacznego.
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;



 

Prześlij komentarz