Pyszne ciasto półkruche to podstawa udanego wypieku, to ciasto właśnie takie jest. Bardzo smaczne, elastyczne i półkruche, idealne do słodkich wypieków.
SKŁADNIKI :
- 450 g mąki pszennej
- 250 g margaryny, masła
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE :
- Zimną margarynę kroimy w kostkę, następnie wszystkie składniki przekładamy do misy robota lub na stolnicę i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.
- Ciasto nadaje się od razu do pieczenia, można je również schłodzić, lub zamrozić, zetrzeć na tarce i użyć do pieczenia kiedy będziemy potrzebować.
- Częścią ciasta wykładamy blaszkę, dodajemy ulubione dodatki jak jabłka, mak, ser, przykrywamy drugą połówką ciasta i pieczemy.
Prześlij komentarz