Sernik na zimno z truskawkami to letnie, smaczne ciasto za którym dzieci i nie tylko, przepadają. Bardzo lubię ciasta z truskawkami a serniczek to jedno z moich ulubionych. Polecam na ciepłe dni.
SKŁADNIKI :
- 4 serki waniliowe po ( 160 g każdy )
 - 300 ml śmietany 30 %
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 łyżka cukru
 - 2 łyżki żelatyny + mniejsze pół szklanki wrzątku
 - 200 g ciastek owsianych
 - 100 g masła
 - 500 g świeżych truskawek
 - 1 galaretka truskawkowa
 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
- Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
 - Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
 - Żelatynę rozpuszczamy w niedużej ilości wrzątku, studzimy.
 - Herbatniki rozdrabniamy blenderem lub tłuczkiem aż będą drobno pokruszone. Tłuszcz rozpuszczamy i wlewamy do rozdrobnionych ciastek, dokładnie masę mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy masę z ciastek, dokładnie ją wyrównując. Na boki tortownicy układamy plastry truskawek.
 - Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy serki homogenizowane, ponownie mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę, mieszamy i gotowe.
 - Masę serową wylewamy na wyłożone ciastka w tortownicy i chłodzimy około 2 godzin aż masa zastygnie.
 - Na zastygniętym serniku rozkładamy resztę truskawek i wylewamy tężejącą galaretkę, ponownie chłodzimy.
 - Zastygnięty sernik wyjmujemy z tortownicy, kroimy na kawałki i podajemy.
 - Smacznego.
 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 














Truskawki mrożone nie bardzo się nadają?
OdpowiedzUsuń