W sezonie truskawkowym i rabarbarowym zawsze piekę ciasto z tymi pysznymi dodatkami.
Dzisiaj przygotuję ucierany, szybki wypiek z tymi dodatkami. Ciasto jest smaczne, pachnące idealne do kawki, polecam.
SKŁADNIKI :
- 3 duże jajka
- 3 szklanki mąki pszennej, tortowej ( szklanka 120 g )
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka śmietany 18 % ( około 300 ml )
- 300 g świeżych truskawek
- 300 g świeżego rabarbaru
- 3 łyżki cukru do owoców
- 1 budyń waniliowy ugotowany w 2 szklankach mleka + cukier
- cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
- Truskawki i rabarbar wyjemy, oczyszczamy, rabarbar tniemy na małe kawałki a truskawki w talarki. Owoce przekładamy do miski, wsypujemy 3 łyżki cukru i mieszamy.
- Budyń gotujemy na dwóch szklankach mleka, słodzimy.
- Ciasto - białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy żółtka i cukry, chwilę ubijamy. Wlewamy ojej i ucierając stopniowo dodajemy śmietanę. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy.
- Na ciasto rozkładamy partiami budyń, na to rozkładamy owoce bez soku.
- Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 175 % C, na funkcji termoobieg. Gdyby zaczęło się przypiekać temperaturę zmniejszamy.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
- Ciasto jest bardzo smaczne, elastyczne nie kruszy się i pachnie latem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz