SZYBKIE, SMACZNE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI + FILMIK

8 maj 2018
data:post.title
W sezonie truskawkowym i rabarbarowym zawsze piekę ciasto z tymi pysznymi dodatkami. 
Dzisiaj przygotuję ucierany, szybki wypiek z tymi dodatkami. Ciasto jest smaczne, pachnące idealne do kawki, polecam. 


 SKŁADNIKI : 
  • 3 duże jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej, tortowej ( szklanka 120 g )
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka śmietany 18 % ( około 300 ml )
  • 300 g świeżych truskawek
  • 300 g świeżego rabarbaru
  • 3 łyżki cukru do owoców
                                                                   DODATKOWO : 
  • 1 budyń waniliowy ugotowany w 2 szklankach mleka + cukier
  • cukier puder do posypania ciasta 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Truskawki i rabarbar wyjemy, oczyszczamy,  rabarbar tniemy na małe kawałki a truskawki w talarki. Owoce przekładamy do miski, wsypujemy 3 łyżki cukru i mieszamy. 
  2. Budyń gotujemy na dwóch szklankach mleka, słodzimy. 
  3.  Ciasto - białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy żółtka i cukry, chwilę ubijamy. Wlewamy ojej i ucierając stopniowo dodajemy śmietanę. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. 
  4. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy. 
  5. Na ciasto rozkładamy partiami budyń, na to rozkładamy owoce bez soku. 
  6. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 175 % C, na funkcji termoobieg. Gdyby zaczęło się przypiekać temperaturę zmniejszamy. 
  7. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. 
  8. Ciasto jest bardzo smaczne, elastyczne nie kruszy się i pachnie latem. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Publikowanie komentarza