Szparagi w sosie holenderskim i jajeczkiem po benedyktyńsku to klasyczne, pyszne danie którym zachwyca się nie jedna osoba. Łagodność szparagów, w połączeniu z delikatnym jajkiem, z płynnym żółtkiem, podkreślone kremowym, orzeźwiającym sosem o cytrynowej nucie. Pełna harmonia na talerzu. Polecam.
SKŁADNIKI :
- szparagi 1-2 pęczka
- kilka jajek
- tarty parmezan
- 3-4 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 100 g masła rozpuszczonego
PRZYGOTOWANIE :
- Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i jeżeli jest taka potrzeba należy je jeszcze trochę obrać ( zielone, młode szparagi często nie wymagają obierania ).
- W wysokim garnku gotujemy szparagi w osolonym wrzątku 3 minuty, licząc, czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy, polewamy zimną wodą i rozkładamy na talerze.
- Sos holenderski - żółtka przekładamy do miski, wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz do smaku. Miseczkę kładziemy nad garnek z parą i ucieramy żółtka uważając aby się nie ścięły, ciągle dolewając rozpuszczonego masła. Kiedy będzie gładki, jasny i kremowy miseczkę zdejmujemy, jeszcze chwilkę ucieramy i gotowe.
- Jajka po benedyktyńsku - W garnku zagotowujemy wodę z solą, wlewamy 1 łyżkę octu i wbijamy po jednym jajeczku, gotujemy na małym ogniu 3 minuty, uważając aby żółtko nam się nie ścięło. Jajka wykładamy na talerz wyłożony papierem i odsączamy z płynów.
- Na talerz ze szparagami układamy jajeczko, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
- Danie podajemy ciepłe, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz