SZPARAGI W SOSIE HOLENDERSKIM Z JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU + FILMIK

7 maj 2018
data:post.title
Szparagi w sosie holenderskim i jajeczkiem po benedyktyńsku to klasyczne, pyszne danie którym zachwyca się nie jedna osoba. Łagodność szparagów, w połączeniu z delikatnym jajkiem, z płynnym żółtkiem, podkreślone kremowym, orzeźwiającym sosem o cytrynowej nucie. Pełna harmonia na talerzu. Polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • szparagi 1-2 pęczka 
  • kilka jajek
  • tarty parmezan 
                                                             SOS HOLENDERSKI :
  • 3-4 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku 
  • 100 g masła rozpuszczonego
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

  1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i jeżeli jest taka potrzeba należy je jeszcze trochę obrać ( zielone, młode szparagi często nie wymagają obierania ).
  2. W wysokim garnku gotujemy szparagi w osolonym wrzątku 3 minuty, licząc, czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy, polewamy zimną wodą i rozkładamy na talerze. 
  3. Sos holenderski - żółtka przekładamy do miski, wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz do smaku. Miseczkę kładziemy nad garnek z parą i ucieramy żółtka uważając aby się nie ścięły, ciągle dolewając rozpuszczonego masła. Kiedy będzie gładki, jasny i kremowy miseczkę zdejmujemy, jeszcze chwilkę ucieramy i gotowe.
  4. Jajka po benedyktyńsku - W garnku zagotowujemy wodę z solą, wlewamy 1 łyżkę octu i wbijamy po jednym jajeczku, gotujemy na małym ogniu 3 minuty, uważając aby żółtko nam się nie ścięło. Jajka wykładamy na talerz wyłożony papierem i odsączamy z płynów. 
  5. Na talerz ze szparagami układamy jajeczko, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. 
  6. Danie podajemy ciepłe, smacznego. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Publikowanie komentarza